Măsuri considerate drept ”ilegale, disproporţionate, fără limită în timp sau non-necesare”

În acest studiu- care include aproape toate statele din lume- se conchide că 61% dintre ele au adoptat cel puţin măsuri considerate drept ”ilegale, disproporţionate, fără limită în timp sau non-necesare” în cel puţin un domniu al libertăţilor democratice.

În privinţa regimurilor considerate democratice, 43% intră în această categorie, iar dintre cele considerate autoritariste 90% intră în această categorie, potrivit acestui ONG cu sediul la Stockholm, specializat în situaţia democraţiei în lume.

Concluziile erau previzibile în cazul regimurilor autoritariste, însă ”ceea ce este mai surprinzător este că atât de multe democraţii au luat măsuri care sunt problematice”, declară pentru AFP secretarul general al ONG-ului Kevin Casas-Zamora.

Citeste si: Arbitru român, acuzat de rasism la un meci din Liga Campionilor. "De ce ai spus 'negro', de ce?" Ministrul Sportului, reacție

India- o democraţie- se află în fruntea clasamentului mondial al măsurilor considerate ”îngrijorătoare” în nouă dintre cele 22 de domenii analizate- libertatea de mişcare, de exprimare, a presei-, urmată de Algeria şi Bangladesh (opt somenii).

În acest clasament urmează China, Egiptul, Malaysia şi Cuba (şapte domenii).

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Rusia este prima naţiune europeană- cu îngrojorări vizând şase domenii-, urmată de Arabia Saudită, Myanmar, Iordania, Sri Lanka şi Zimbabwe.

ONG-ul a analizat atent diversele măsuri adoptate în lume, cu scopul de a stabili dacă ele sunt problematice dintr-un punct de vedere pur democratic şi fără să ţină cont de eficienţa lor sanitară.

Citeste si: Prima soție a lui Victor Ponta. Cine este Roxana Ponta care i-a făcut un băiat. Fotografii inedite

În Uniunea Europeană (UE), sunt citate cinci ţări- Bulagria (trei domenii), Ungaria (două) şi Polonia, Slovacia şi Slovenia (un domeniu).

Între marile democraţii occidentale, numai Statele Unite sunt criticate- în două domenii.

Israelul (cinci domenii) şi Argentina (două) se află de asemenea între elevii slabi.

Restricţii impuse libertăţii presei în numele luptei împotriva dezinformării, o folosire excesivă a forţei- desfăşurarea unor militari în vederea aplicării regulilor, tabere de internare a persoanelor bolnave-, corupţia în contracte de aprovizionare de urgenţă sau punerea în discuţie a migranţilor ca vinovaţi de epidemie se află între îngrijorările cele mai frecvente, precizează Casas-Zamora.

Însă studiul laudă, de asemenea, ţări-model, care înregistrează rezultate sanitare bune şi respectă regulile democratice.

Astfel, International IDEA salută Islanda, Finlanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, Taiwanul, Uruguayul, Ciprul, Japonia, Senegalul şi Sierra Leone.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si