Arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu i-a spus centralului Ovidiu Haţegan să-l sancţioneze pe "ăla negru", arătându-l pe antrenorul secund al echipei Istanbul Başakşehir Pierre Webo, fost internaţional camerunez. Webo a interpretat spusele lui ca "negro" (nigro), un termen considerat rasist în mai multe limbi. 

UPDATE. Ministrul Sportului, Ionuț Stroe, și-a cerut scuze, miercuri dimineață, în numele sportului românesc, după incidentul de la meciul PSD-Istanbul Başakşehir.

„Condamnăm cu fermitate orice fel de declarație care poate fi interpretată ca fiind rasistă, xenofobă. Sportul este despre cu totul altceva, îmbrățișează valori ca munca, fairplayul. Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit”, a declarat ministrul Stroe la Digi24.
 

Citeste si: Restricție după vaccinul anti-Covid. Fără alcool timp de 56 de zile!

Cum s-a produs incidentul

Oaspeţii au protestat deseori la deciziile arbitrului de centru Ovidiu Haţegan. După un fault dictat împotriva echipei franceze, la care staff-ul oaspeţilor a reacţionat zgomotos cerând galben, Sebastian Colţescu l-a atenţionat pe central că o persoană trebuie sancţionată. Colţescu i l-a indicat pe Pierre Achille Webo spunându-i în limba română "ăla negru".

Webo a interpretat spusele lui Colţescu ca "negro", un termen considerat insultător în mai multe limbi.

"De ce ai spus "negro", de ce?", i s-a adresat Webo lui Colţescu.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Şi Demba Ba, atacant al echipei Istanbul aflat pe banca de rezerve, a reacţionat la fel: "De ce a zis negro?" Haţegan l-a eliminat pe antrenorul secund Pierre Webo, iar jucătorii turci au decis să iasă de pe teren după mai multe discuţii cu brigada şi cu alţi oficiali ai meciului, fiind urmaţi la vestiare şi de fotbaliştii echipei gazdă.

Citeste si: VIDEO- Luminițele de Crăciun au creat un decor feeric în București

Partida nu s-a mai reluat, pentru că jucătorii formaţiei din Istanbul nu au mai vrut să revină pe teren. Meciul se va relua, miercuri, de la ora 19.55, cu o altă brigadă de arbitri.

Partida nu s-a mai reluat, pentru că jucătorii formaţiei din Istanbul nu au mai vrut să revină pe teren. Meciul se va relua, miercuri, de la ora 19.55, cu o altă brigadă de arbitri.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Brigada română delegată la acest meci a fost formată din centralul Ovidiu Haţegan, asistenţii Octavian Şovre şi Sebastian Gheorghe şi rezerva Sebastian Colţescu.

"Cred că a fost o neînțelegere"

Cristi Balaj, fostul arbitru internațional, consideră că incidentul ar putea fi rezumat ca o neînțelegere, în anumite condiții.

„Nu cunosc toate amănuntele, dar am o opinie. Dacă Sebastian Colțescu s-a adresat și a folosit cuvinte rasiste cu jucătorul care s-a simțit lezat, atunci nu este de acceptat așa ceva.

Dacă a avut o discuție cu Hațegan, internă, în care să nu fie folosit sensul peiorativ, ci ca să identifice pe cineva și nu să jignească, atunci lucrurile, chiar dacă sunt sensibile, sunt diferite”, a declarat Balaj pentru Prosport.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si