
Situație critică pentru bolnavii care se confruntă cu boli cronice: Banii sunt puțini, tratamentele foarte scumpe
În plină criză sanitară, românii care se luptă cu boli conice trec prin situații critice care trag linia între viață și moarte. Viața le depinde de un fir de ață, tratamentele fiind cea mai mare problemă deoarece nu toți și le permit.
Medicamentele comune sunt soluția optimă, doar că, pe piața din România accesul acestora este limitat. Producătorii de medicamente susțin că abia mai fac faţă taxelor impuse de stat şi cer revizuirea rapidă a situaţiei pentru ca pacienții să aibă o şansă în plus la un tratament de calitate. Genericele sunt varianta eficientă şi mai ieftină care ar aduce mai multe economii.
În țara noastră, cheltuielile pentru sanatate sunt cele mai scazute din Uniunea Europeana.
Gănescu: ,,România nu are politici de sănătate corecte"
Simona Cocoș, Președinte Asociației Producatorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), explică că medicamentele generice și biosimilare sunt necesare pentru creșterea accesului bolnavilor români la tratamente moderne și pentru optimizarea bugetului.
Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), susține că pacientii români sufera din cauză că țara nu are politici de sănătate corecte.
,,Viața de pacient in România este cam dificilă. Noi ca pacienți avem nevoie de acces la medicamente generice, biosimilare, inovative. Din păcăte în ultimii ani foarte multe dificultăți în sistem de sănătate a facut ca accesul pacienților să fie greoi, ca tratamentul pacienților să fie întrerupt sau să lipsească. Pentru că în România au plecat multe medicamente consideram că țara nu are politici corecte", adaugă Radu Gănescu.
Ce este taxa clawback?
Principalii oameni din mediul privat şi reprezentanţi ai statului au pornit împreună în căutarea unei soluții pentru creșterea accesului pacienților la tratamente de calitate, îmbunătățirea mediului de operare pentru producerea de medicamente generice și biosimilare şi mai ales pentru scăderea taxei clawback.
Taxa Clawback este un procent plătit trimestrial de producătorii de medicamente care în anul 2019 a ajuns la 28%. Anul trecut guvernul a plafonat aceasta taxa și a făcut diferența în funcție de clasificarea medicamentului. Pentru medicamentele comune taxa a rămas la 20%, pentru medicamente inovative la 25%, în timp ce în cazul celor produse în România se aplica o taxă clawback de 15%.
În România, numărul de medicamente generice lansate în ultimii trei ani este de șase ori mai mic comparativ cu Germania.
Citeste si: Bilanțul Sars-Cov-2 al zilei de 27 septembrie 2021. 5.655 de cazuri noi în România
Este studentă în anul al treilea la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București. A absolvit profilul filologic al Colegiului Național Ion Creangă din Capitală.
Pasiunea ei pentru domeniul jurnalistic a început încă de pe vremea când era elevă în clasele primare. Fiind foarte dornică să afle mai multe lucruri despre mass-media și televiziune, Alexandra a urmat mai multe cursuri destinate copiilor și adolescenților.
Pe lânga pasiunea pentru jurnalism, Alexandra este foarte interesată de teatru și film. În liceu a urmat cursuri de actorie și a participat la festivaluri pentru liceeni., iar ,,Titanic Vals” de Tudor Mușatescu este piesa ei de teatru preferată.