SNMF: Medicii de familie se confruntă cu riscul de a deveni victime sau potenţiale surse de infecţie cu coronavirus

Societatea Naţională de Medicina Familiei / Medicină Generală atrage atenţia autorităţilor că medicii de familie se confruntă cu riscul de a deveni "victime sau potenţiale surse de infecţie" cu coronavirus, întrucât vor prelua mai multe responsabilităţi, dar tehnic nu sunt pregătiţi, neavând echipamente de protecţie şi dezinfectanţi.

Author: G.B. vineri 20 martie 2020 , 18:40

 Medicii de familie se confruntă cu riscul de a deveni victime
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

"Societatea Naţională de Medicina Familiei/ Medicină Generală (SNMF) constată cu îngrijorare avalanşa problemelor care asaltează medicii de familie în contextul pandemiei cu COVID-19 şi semnalează autorităţilor riscul de a deveni victime sau potentiale surse de infecţie precum şi nevoile identificate

de medicii de familie pentru ca lupta cu epidemia să fie eficientă", arată societatea, într-un comunicat de presă transmis vineri.

Conform sursei citate, pe măsură ce transmiterea infecţiei cu SARS-CoV-2 va deveni una comunitară medicii de familie vor prelua multe responsabilităţi, iar rolul lor va creşte exponenţial.

Citeste si: Ministerul Sănătăţii: Măştile fabricate manual sau din pânză/bumbac/tifon nu protejează împotriva infecţiei cu coronavirus

SNMF: Medicii de familie se confruntă cu riscul de a deveni victime sau potenţiale surse de infecţie cu coronavirus

"Această perspectivă ne găseşte nepregătiţi din punct de vedere tehnic deoarece nu avem resursele de autoprotecţie şi dezinfecţie pe care aşteptăm să le primim gratuit.

Deşi ne-am arătat disponibilitatea de a achiziţiona materiale de protecţie (chiar la preţuri mult mai mari decât cele anterioare pandemiei), în acest moment nu avem de unde să achiziţionăm astfel de materiale", arată SNMF.

Citeste si: Bărbat audiat de poliţiştii din Capitală după ce ar fi scuipat, în trafic, o persoană aflată într-o maşină

Conform sursei citate, pe perioada stării de urgenţă, legislaţia referitoare la domeniul asistenţei medicale va suferi modificări rapide, la care medicii trebuie să ne adapteze.

"Va creşte nevoia de asistenţă medicală a populaţiei, concomitent cu riscul de infectare a personalului care lucrează în cabinetele medicale. Prin urmare, aceste modificări legislative trebuie să aibă pe primul plan protecţia personalului medical, care trebuie utilizat exclusiv pentru furnizarea de servicii medicale populaţiei. Obligarea medicilor de familie să desfăşoare activităţi nemedicale în afara cabinetelor pe de-o parte va scădea capacitatea acestora de a oferi asistenţă medicală, iar pe de altă parte va creşte riscul de infectare a medicilor de familie cu noul coronavirus, ceea ce va lăsa populaţia deservită fără asistenţă medicală primară în zona respectivă. Acest fapt va aglomera Unităţile de Primire Urgenţe ale spitalelor şi va obliga pacienţii să parcurgă distanţe mari, fapt ce trebuie evitat pe cât posibil pe perioada epidemiei", mai scrie în comunicat.

Citeste si: Rezultate Loto 6 din 49 joi, 19 martie 2023. Numerele extrase astăzi- Joker, Noroc LIVE. Ce premii pune la bătaie Loteria Română la tragerile de astăzi- kanald.ro

Citeste si: „Nu este ok” Toți au observat asta în ultimele imagini postate de Gina Matache și fostul ginere- wowbiz.ro

Citeste si: Un virusolog german spune că fotbalul nu se poate relua înainte de anul 2021 din cauza pandemiei de Covid-19

 Medicii de familie se confruntă cu riscul de a deveni victime

De asemenea, în document se arată că, pe durata unei epidemii, interesul comun al medicilor şi pacienţilor este reducerea numărului de consultaţii nenecesare, dar acest lucru trebuie dublat de asigurarea unor venituri constante la nivelul mediei ultimelor trei luni, chiar dacă numărul de consultaţii este scăzut şi chiar dacă medicul intră în carantină sau izolare, în mod similar cu atitudinea faţă de finanţarea spitalelor.

Citeste si: Cât costă un test pentru coronavirus in Romania!

"Facilitatea oferită de decontarea a opt consultaţii pe oră în loc de patru, aparent o ofertă generoasă, presupune de fapt vigilenţă sporită şi efort suplimentar care incumbă responsabilitate majoră, dar nu rezolvă scăderea finanţării medicilor de familie pe perioada epidemiei. O astfel de scădere a finanţării nu trebuie să se întâmple în această perioadă de epidemie şi mai ales cu personalul medical. Practic, într-un război epidemiologic, încercăm să facem economie, dar nu pe seama medicilor, oricare ar fi ei. În acelaşi sens, în curând vom fi asaltaţi de solicitări de eliberare a concediilor medicale pentru carantina sau (auto)izolare, deşi noi nu am avut o informare uniformă şi clară, iar comunicarea cu DSP nu dă semne de îmbunătăţire", spun reprezentanţii SNMF.

Citeste si: Răzvan Miheț și Gina Matache i-au luat pe cei doi copii de la Oana Matache! Cum au fost surprinși micuții fără mama lor- kfetele.ro

Citeste si: Lino Golden, lovitură dură pentru Alex Velea! Cântărețul și-a acoperit tatuajul cu cel care l-a lansat în muzică- radioimpuls.ro

Aceştia arată că se permite prescrierea medicamentelor fără limitele impuse de HG 720/2008 şi fără card de sănătate, însă sunt semnale că, din motive tehnice, unele farmacii nu pot elibera fracţionat aceste prescripţii.

"În plus, facilităţile legislative reale se amestecă cu anunţuri ale CNAS care în prezent nu au fundament juridic şi care menţionează doar că se are în vedere o anumită serie de măsuri care nu sunt efectiv aplicabile fără să fie validate printr-un ordin de preşedinte al CNAS. Avertizăm colegii că toate modificările legislative trebuie aplicate cu responsabilitate, cu atât mai mult cu cât starea de urgenţă declarată la nivel naţional poate aduce responsabilizări suplimentare pentru încălcarea normelor juridice, chiar dacă acestea nu sunt din culpă", mai spun reprezentanţii medicilor de familie.

Aceştia afirmă că sunt conştienţi de toate aceste neajunsuri şi solicită public rezolvarea lor.

"Este esenţial să ne pregătim temeinic pentru zilele ce vor urma, să dăm dovada de profesionalism şi solidaritate şi să susţinem o comunicare profesională permanentă, cu semnalarea promptă a sincopelor din sistem, acţiuni care ne vor ajuta să depăşim împreună aceste momente dificile ale profesiei noastre", mai scrie în comunicat.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si