Părinții susțin că balada populară, „Moartea lui Constantin Brâncoveanu”, care este predată la limba și literatura română, este mult prea dură prin scenele de tortură pe care le descrie pentru vârsta copiilor de clasa a V-a.

Textele conțin descrieri ale unor scene de tortură

„Începură să-i jupoaie pielea de pe corp, apoi umplură pielea cu paie, o puseră într-o suliţă şi o tăvăliră prin noroi”.

Textul legendei populare „Moartea lui Constantin Brâncoveanu” descrie în detaliu execuția voievodului Țării Românești.

Citeste si: Ce pică la BAC 2022? Posibile subiecte

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Părinții se plâng ca textul legendei populare „Moartea lui Constantin Brâncoveanu” este mult prea dură pentru un copil de 12 ani, ce este obligat să parcurgă acest text la limba și literatura română.

Citeste si: Schimbări în educație- se renunță la teze și medii semestriale

Legenda uciderii domnitorului și a fiilor săi este relatată în mai multe manuale de literatură de clasa a V-a și în toate sunt păstrate descrieri extrem de dure, precum scena decapătării sau a torturării.

Părinții sunt șocați

„Zilele trecute făceam temele împreună și, la limba română, aveam de studiat legenda populară. Textul propus în manual e 'Moartea lui Constantin Brâncoveanu'. Nu e un text mare, așa că l-am parcurs împreună seara. Am rămas însă șocată de descrierea din acest text și am văzut cât de afectat a fost și copilul. Este descris momentul în care fiilor lui Brâncoveanu le sunt tăiate capetele sub privirile acestuia, iar băiatul meu părea că evită să-și imagineze duritatea unei astfel de scene.

A rămas însă mut atunci când este descrisă decapitarea unuia dintre fiii lui Brâncoveanu, când ni se spune cum cade acel cap tăiat și sângele ce țâșnește îl stropește pe sultan. Am simțit cum copilul încerca să evite să-și imagineze acest moment”, a declarat mama unui copil de clasa care a studiat opera. 

Citeste si: Tavi Clonda, nemulțumiri legate de Disneyland! Artistul a discutat despre aspectele care nu îi convin în vacanță: „E mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu.”- kfetele.ro

Citeste si: Oana Roman, pusă la zid de angajații unui hotel: "Nu știu cine te consideră pe tine vedetă, tatăl tău a fost, eu de tine n-am auzit până ieri"- radioimpuls.ro

Citeste si: BAC 2022 – Reguli privind desfășurarea examenelor de Bacalaureat

„Sunt foarte intrigată să constat că un elev de numai 12 ani este nevoit să parcurgă un text literar ce conține astfel de imagini macabre și scene extrem de violente pentru vârsta lui. Nu știu cum li s-au părut celor care au introdus în manual asemenea texte, dar, dacă pe mine m-au îngrozit, nici nu vreau să mă gândesc ce efect au asupra copiilor noștri, mai ales că ei știu că moartea domnitorului nu este un basm și că toate aceste scene este posibil să fi avut loc în realitate”, a mai declarat femeia, potrivit fanatik.ro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si