Solstițiul de iarnă 2021. Tradiții și obiceiuri în cea mai lungă noapte a anului
Solstițiul de iarnă 2021. Află când va avea loc solistițiul de iarnă în 2021 și ce tradiții și obiceiuri sunt legate de începutul iernii astronomice!

Solstițiul de iarnă 2021. Tradiții și obiceiuri în cea mai lungă noapte a anului
[Sursa foto: PixaBay]In articol:
- Ce este solstițiul de iarnă
- Tradiții în ziua Solstițiului de iarnă
- Alte obiceiuri la români în cea mai lungă noapte din an
Anul acesta, solstițiul de iarnă 2021 are loc pe data de 21 decembrie, la ora 17:59.
Astfel, de la data de 21 decembrie și până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.
Ce este solstițiul de iarnă
Solstițiul de iarnă sau solstițiul hibernal marcjează mijlocul iernii. Astfel, poziția Soarelui pe cer, în acel moment, este la cea mai mare distanță unghiulară negativă față de ecuatorul ceresc.
Solistițiul de iarnă reprezintă unul dintre cele patru mari momente astronomice ale anului, împreună cu echinocțiul de primăvară și cel de toamnă și solstițiul de vară.
Termenul de „solstițiu” provine din latinescul “solstitium”, însemnând literal „Soare nemişcat” (din latinescul “sol, solis, solem” (Soare) şi “stitium”, derivat din verbul “sisto, sistere, stiti, statum” – “a opri/a menţine/a rămâne constant/ a face să stea”).
Totodată, în unele țări acest eveniment este considerat ca începutul iernii. Însă, în meteorologie, se consideră că iarna e deja începută cu aproape trei săptămâni înainte de venirea solstițiului de iarnă.
În astronomie, sunt denumite solstiții momentele din an când planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului. În cele două momente ale anului unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare vara sau cel mai mic iarna din an.
Citeste si: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani- wowbiz.ro
Solstițiul de iarnă 2021. Tradiții și obiceiuri în cea mai lungă noapte a anului
Citeste si: Fazele lunii decembrie 2021: Când este Lună Nouă şi Lună Plină?
Tradiții în ziua Solstițiului de iarnă
De solstițiul de iarnă, în România există mai multe tradiții și obiceiuri. În mai multe țări se crede că solstițiul reprezintă lupta dintre bine și rău. În trecut, Romanii îi sărbătoreau de solistițiu pe Saturn, zeul recoltelor, şi pe Mithras, zeul luminii.
În plus, se spune că tot de solistiu se năștea și Noul Soare și sosea noul anotimp.
În tradiția străveche se mai spune că de solstițiul de iarnă nu este bine să fii singur, ci trebuie să petreci în compania cuiva cea mai lungă noapte a anului. Mai mult, nu e bine să umbli singur pe stradă, mai ales noaptea, pentru că riști să te întâlnești cu spiritele rele care circulă libere peste tot.
În unele zone ale țării există obiceiul de a urca un deal și de a aprinde buturugi. Totodată, românii obișnuiesc să dea de pomană oamenilor nevoiași. Se pregătesc bucate alese, de dulce, care se oferă pentru sufletele celor adormiți.
Conform unei alte superstiții, oamenii se rugau când avea loc solstițiul. După rugăciune, se ţineau petreceri cu foc, se cânta şi se dansa până la asfinţit, când oamenii coborau la casele lor. Se organizau și petreceri, oamenii beau și mâncau până târziu și petrecerea putea ține până dimineața.
Alte obiceiuri la români în cea mai lungă noapte din an
De asemenea, obiceiurile româneşti din ziua în care are loc solstiţiului de iarnă păstrează amintirea jertfirii violente a zeului adorat, prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, tăiat şi incinerat simbolic în noaptea de Crăciun, cu taurul, reprezentat de o mască, Capra, Brezaia, Ţurca sau Boriţa, care, după ce însoţeşte unele cete de colindători, este omorât simbolic şi, dar mai ales, cu porcul, care este o reprezentare neolitică a spiritului grâului, sacrificat ritual la Ignatul Porcilor pe 20 decembrie.
O altă tradiție veche spune că acest eveniment are legătură cu moartea.
Tot în tradiția populară se crede că, în nopţile în care se produce solstiţiu ar înflori feriga, fiind atestată în mai multe zone etnografice din ţară. Conform tradiţiei, cel care veghează şi surprinde acel moment va avea noroc în casă şi în dragoste.