Solstițiul este pereput ca o luptă continuă între bine și rău, iar acesta are diferite semnificații în funcție de perioadă și regiune. În antichitate, în Mesopotamia, sărbătoarea ținea 12 zile și avea ca scop îmblânzirea monștrilor haosului pentru anul ce urmează.

Solstițiul de iarnă în antichitate 

Pentru păgâni, solstițiul reprezenta noaptea în care Marea Zeiță dădea naștere noului soare și repornea ciclul anotimpurilor.
Potrivit calendarului „Zile şi mituri- calendarul ţăranului român”, de Ion Ghinoiu, românii îi sărbătoreau pe Saturn, zeul recoltei, și pe Mithras, zeul luminii.

Citeste si: Solstițiul de iarnă și Întâlnirea Jupiter- Saturn. TOTUL se schimbă!

Obiceiuri păstrate la români

Obiceiurile românești păstrează amintirea jertfirii zeului, iar în noaptea de Crăciun un brad sau un stejar era tăiat și incinerat. Capra, Brezaia, Ţurca sau Boriţa, care, după ce însoţeşte unele cete de colindători, este omorât simbolic şi, mai ales, cu porcul, reprezintă tot obiceiuri păstrate de la solstițiu.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?- wowbiz.ro

Se spună că în această zi trebuie să petreci cu cineva, iar în unele regiuni azi se urcă un deal, se aprind buturugi sau se oferă mâncare oamenilor nevoiași.

Citeste si: Solstiţiul de iarnă 2021: Veste bună! Ziua începe să crească, începând cu această dată!

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si