Spanac beneficii și contraindicații. Spanacul (Spinacia oleracea) este o planta anuala, erbacee, comestibila, legumicola, originara din Asia Mica, facand parte din familia Chenopodiaceae, cultivata cu precadere primavara, dar poate fi intalnita si in stare salbatica.

In denumirea populara este cunoscut sub denumirea de spenat, spenot.

Spanac beneficii și contraindicații. Substanțe active

Spanacul este cultivat pentru substantele active in care este bogat: lipide, saruri minerale: sodiu, potasiu, fier,calciu, magneziu, carbihidrati: fibre alimentare, mucilagii, luteina, spinacina, vitaminele A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, PP.

Spanacul are radacina fusiforma, ramificata. Tulpina florifera se dezvolta pana la 30 cm.

Citeste si: Loboda. Cum se consumă, de fapt, aceste frunze. Puține gospodine știu acest secret

Spanac beneficii și contraindicații. Frunzele carnoase, lung petiolate, ovat-alungite, au forma de sageata si se desprind din tulpina scurta de la nivelul solului. Florile sunt mici, galben-verzui, grupate in inflorescente situate spre varful tulpinii. Spanacul este utilizat in scopuri terapeutice cu rol de laxativ, depurativ, hipotensiv, antianemic, remineralizant, hipoglicemiant, nutritiv si afrodisiac.

Spanac: proprietati si beneficii

Spanacul este un bun remediu in tratarea avitaminozei, scorbutului, rahitismului. Continutul ridicat de vitamine si minerale face ca persoanele care consuma spanac sa-si intareasca sistemul imunitar si sa scape de racelile comune, sa-si remineralizeze corpul. Trateaza anemia datorita continutului de acid folic si fier continut in frunze.

Spanac beneficii si contraindicatii
Spanac beneficii si contraindicatii

Spanac beneficii și contraindicații. Curata organismul de toxine prin rolul sau depurativ datorat cantitatii de sulf pe care o contine. Spanacul este folosit in curele de detoxifiere a organismului din timpul primaverii, avand o cantitate mare si de antioxidanti.

Citeste si: Ciorbă de post. Rețeta-minune de primăvară care îți detoxifică organismul

Cataplasmele din spanac sau comprese cu suc sunt aplicate pentru ameliorarea arsurilor, acneei, dermatitelor, pecinginei, ulcerelor de piele.

Continutul de iod din spanac ajuta la combaterea diferitelor afectiuni ale pielii si la intarirea imunitatii.

Semintele de spanac sunt benefice in lupta impotriva constipatiei, inlatura senzatiile de greata si durerile intestinale. Fibrele din spanac ajuta la cresterea peristaltismul intestinal, la purificarea intregului traiect digestiv, stimuland digestia.

Contribuie la fortificarea vaselor sanguine, a miocardului, in bolile cardiovasculare prevenind infarctul si atacurile cerebrale, ajuta la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, spanacul consumat in alimentatia gravidelor contribuie la protejarea sistemului nervos al fatului si la dezvoltarea sa mai buna. Continutul de luteina ajuta la intarirea sanatatii ochilor, in prevenirea cataractei si a degenerarilor maculare datorate varstei.

Citeste si: Ce este, de fapt, spirulina? Vei fi uimit

Spanac beneficii și contraindicații. Este tonic in starile de epuizare, de convalescenta, astenii si este un activator al secretiilor pancreatice si ajuta corpul sa se revitalizeze, este utilizat si in curele de slabit.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Larisa de la „Casa Iubirii” și-a făcut iubit! Primele imagini cu bărbatul care i-a furat inima- wowbiz.ro

Spanac beneficii si contraindicatii
Spanac beneficii si contraindicatii

Ajuta la scaderea colesterolului rau-LDL, avand efecte hipocolesterolemice prin activarea mecanismului lipidelor. Continutul de magneziu ajuta la prevenirea diabetului de tip II.

Spanacul este considerat si un agent anticancerigen in prevenirea aparitiei celulelor canceroase in special in cazul cancerului pielii si a cancerului de stomac pentru ca protejeaza materialul genetic celular prin compusii flavonoizi continuti.

Citeste si: Leguma asta verde te poate otrăvi. Sigur ai consumat-o şi tu fără să ştii acest lucru

Spanacul este recomandat in prevenirea cariilor dentare, a tartrului si la mentinerea sanatatii dintilor. Consumul de spanac in stare cruda intareste dantura.

Spanac beneficii și contraindicații. Cum se consumă spanacul

1. Spanacul se consuma crud in salate. Salatele crude la care se adauga un dressing sau in amestec cu alte legume si branza, au efecte benefice de remineralizare a organismului si efecte anticancerigene. Spanacului refrigerat sau congelat ii scad usor proprietatile vitaminizante si antioxidante, dar are avantajul ca in acest mod poate fi utilizat pe toata perioada anului, iar preparearea mancarurilor este mult mai rapida. Frunzele crude sunt recomandate a fi utilizate in alimentatia copiilor si a varstnicilor.

Spanac beneficii si contraindicatii
Spanac beneficii si contraindicatii

2.Infuzia de frunze proaspete de spanac obtinuta din 1 lingurita de frunze tocate si oparite cu 1 cana de apa clocotita creste diureza in bolile de rinichi sau bila. Infuzia se lasa 15 minute acoperita, apoi se strecoara si se beau cate 2 cani/zi.

Citeste si: Harta carențelor de vitamine și minerale din organism

3.Sucul de spanac obtinut prin tocarea, mixarea frunzelor proaspete este benefic in tratarea afectiunilor tubului digestiv. In prepararea sucului de spanac se pot adauga 2 mere fara samburi si 150 ml de apa. Se foloseste in curele de primavara prin consumarea a cate 500 ml/zi de suc de spanac. Pasta ramasa de la stoarcerea frunzelor se foloseste in piureuri simple sau amestecate cu alte legume.

4.Vinul de spanac. Sucul de spanac se poate adauga la vin rosu (1/4 l de suc de spanac+1pahar vin rosu), obtinandu-se un tonic impotriva anemiilor, depresiilor nervoase si asteniilor.

Citeste si: Dietă de post. Ce să mănânci în fiecare zi ca să slăbești sănătos

5.Cataplasmele cu spanac se obtin prin oparirea sau fierberea in ulei de masline/de soia a frunzelor crude de spanac. Cataplasmele se aplica local pentru ameliorarea arsurilor si a ulceratiilor provocate de pecingine. Prin fierbere, spanacul isi pierde principiile sale active, scrie agropost.ro.

Spanac beneficii și contraindicații. Reactii adverse

Spanacul contine oxalati de potasiu si calciu, de aceea este contraindicat bolnavilor de guta, de reumatism, hepatita, pietre la rinichi sau vezica biliara, artrite, inflamatii gastrice sau intestinale. Continutul de acid uric din spanac face ca acesta sa fie contraindicat in litiaza urica.

Spanac beneficii și contraindicații. Atentie! Spanacul care in timpul prepararii si-a schimbat culoarea din verde proaspat in verde-galbui este daunator organismului si trebuie aruncat.

Citeste si: Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”- kfetele.ro

Citeste si: Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie? Medicii, noi detalii despre procesul de recuperare- radioimpuls.ro

Spanac beneficii si contraindicatii
Spanac beneficii si contraindicatii

Citeste si: Ce se întâmplă în organismul tău atunci când mănânci CIORBĂ DE LOBODĂ? Este complet uimitor

In ciuda numeroaselor beneficii, nu toti se pot bucura de aceasta leguma cu frunze verzi. Iata cand spanacul trebuie evitat sau consumat cu moderatie:

1. Se recomanda consumul moderat in cazul persoanelor cu afectiuni hepatice, reumatice, inflamatii gastrice si ale intestinului, din cauza continutului de oxalati de potasiu si de calciu.

Citeste si: Care sunt legumele și fructele cu cele mai multe pesticide. Lista completă- Incredibil ce e pe primul loc

Spanac beneficii și contraindicații. Ce este acidul oxalic

Spanac beneficii și contraindicații. Acidul oxalic este adesea ingerat de oameni in cantitati foarte mici pentru ca este prezent in unele alimente, in special broccoli, castraveti, cartofi si varza. Cantitati mai concentrate, sub forma de oxalati, se gasesc in legumele cu frunze de un verde inchis. Aceste alimente sunt benefice pentru sanatate in cantitati mici. Spanacul si broccoli sunt cele mai frecvente surse ale acestor tipuri de oxalati, scrie bzi.ro.

Spanac beneficii si contraindicatii
Spanac beneficii si contraindicatii

Citeste si: Ciorbă cu borș: Adevărul despre această combinație. Până acum nu se știa

2. Spanacul trebuie evitat de persoanele care sufera de litiaza deoarece contine acid uric.

3. Persoanele constranse sa tina un regim strict, fara sare, il vor elimina total din alimentatie.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si