Ce se întâmplă în organismul tău atunci când mănânci CIORBĂ DE LOBODĂ? Este complet uimitor
Ciorbă de lobodă. Ciorbă de lobodă țărănească. Ciorbă de lobodă cu usturoi. Iată ce efect are ciorba de lobodă asupra sănătății noastre!
Ciorbă de lobodă. Ciorbă de lobodă țărănească. Ciorbă de lobodă cu usturoi. Nimeni nu se îndoiește de faptul că loboda este o plantă-minune. Însă, ciorba de lobodă este mâncare perfectă, fără calorii, grănitoare, cu multe vitamine și ușor de digerat!
Ciorbă de lobodă. Ciorbă de lobodă țărănească.
Unul dintre cele mai potrivite anotimpuri pentru a găti aceasta ciorbă este primavara, fiindcă este sezonul în care găsim lobodă proaspată în toate pieţele, la un preţ rezonabil. Totodată, aceasta reţetă este foarte nutritivă şi asigură o parte din necesarul zilnic de vitamine, în special pentru cei care doresc să ţină post.
- 8-10 legături de lobodă
- 3 legături de ceapă verde
- 2 morcovi mici
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 legătură de mărar
- 1 legătură de leuştean
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui sau de măsline
- 1 litru de borş
- 2 linguri de orez
- sare
- piper
(cei care iubesc usturoiul pot adauga în ciorba de lobodă și câțiva căței de usturoi)
Se taie ceapa verde mărunt şi se pune la călit în ulei, într-o oală adâncă. Se lasă 2 minute, după care se adaugă morcovul dat pe răzătoare, şi loboda( tăiată, de asemenea, mărunt).
Se adaugă apă în proporţie de 2/3 din oală şi se lasă să fiarbă.
Ciorbă de lobodă. Ciorbă de lobodă țărănească. Ciorbă de lobodă cu usturoi. După ce au fiert 30 de minute, se adaugă borşul, care a fost fiert separat înainte, şi orezul. Se lasă pe foc încă 10 minute, se adaugă pătrunjelul, mărarul şi leuşteanul tocate mărunt, sarea şi piperul, iar mai apoi se stinge focul.
Pentru cei care nu ţin post, ciorba se poate servi cu smântână sau dreasă cu zdrenţe de ou.
Loboda este o plantă erbacee anuală legumicolă cu valoare terapeutică, folosită încă din antichitate. Ea este cultivata prin grădini pentru cerinţe alimentare.
De asemenea, ea creşte şi sălbăticită pe lângă garduri, drumuri, locuri virane sau pârloage. Loboda este o plantă perfect adaptată la condiţiile de climă temperată, fiind foarte puţin pretenţioasă.
Loboda este o plantă cu port înalt, prezintă tulpină simplă sau ramificată, frunzele pot fi de culoare verde, roşu-violacee sau uşor gălbui, sunt mari, de formă trunghiulară şi uşor catifelate la atingere.
Ciorbă de lobodă. Ciorbă de lobodă țărănească. Ciorbă de lobodă cu usturoi. Florile sunt de culoare verde sau roşie iar seminţele sunt de mici dimensiuni, încapsulate în aceste fructe denumite achene.
Planta este utilizată în special în bucătărie în salate, borşuri, ciorbe sau plăcinte şi ca remediu natural în medicina populară.
În scop fitoterapeutic se utilizează frunzele şi uneori seminţele.
Rudă cu mult mai renumitul spanac, această plantă umple tarabele ţăranilor odată cu venirea primăverii. Puţin cunoscută de gospodine, dă o savoare aparte ciorbelor şi salatelor, însă accentul ar trebui pus pe proprietăţile sale tămăduitoare.
Loboda, cunoscută şi sub denumirea de spanacul francezului sau spanac nemțesc de munte, este o plantă de primăvară plină de vitamine, minerale şi fibre, motiv pentru care ajută la menţinerea sănătăţii organismului.
Ciorbă de lobodă. Ciorbă de lobodă țărănească. Ciorbă de lobodă cu usturoi. Are cantităţi impresionante de vitamina C, fiind de trei ori mai bogată în această vitamină decât spanacul şi de două ori mai bogată ca lămâia. De asemenea, loboda are mult fier, calciu, vitamina B2 şi K, magneziu, potasiu, fenoli, proteine, fibre, carbohidrați. Alături de acestea se numără anto-cianina, substanță care dă frunzelor culoarea roşiatic-purpurie.
Anto-cianina este un antioxidant deosebit de puternic, care are capacitatea de a proteja organismul împotriva radicalilor liberi, responsabili de apariţia celulelor canceroase. Astfel, consumul de lobodă ajută la prevenirea acestei maladii necruţătoare.
Datorită conţinutului de vitamina C, la rândul său antioxidant puternic, loboda favorizează procesul de regenerare celulară şi întărește sistemul imunitar al organismului.
Loboda este eficientă şi în tratarea unor afecţiuni precum acneea, astmul, chisturile ovariene sau alergiile. Totodată, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi purifică sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge.
Ciorbă de lobodă. Ciorbă de lobodă țărănească. Ciorbă de lobodă cu usturoi. Datorită conţinutului de vitamina K, loboda are proprietatea de a reduce riscul apariţiei distrugătoarelor accidente vasculare.
Consumul de lobodă ajută la detoxifierea organismului, încetineşte procesul de îmbătrânire şi ajută la regenerarea celulară. În acelaşi timp previne şi înlătură astenia de primăvară şi are puternice efecte diuretice şi laxative, fiind ideală în curele de slăbire.
Utilizată sub formă de infuzie, loboda este utilă în tratarea afecţiunilor pulmonare şi a durerilor de stomac.
Ciorbă de lobodă. Ciorbă de lobodă țărănească. Ciorbă de lobodă cu usturoi. Datorită conţinutului ridicat de acidoxalic, loboda este contraindicată persoanelor care suferă de litiază renală.