Specialistii explica de ce romanii au cele mai mici salarii, desi sunt cei mai productivi din Europa

Angajatii romani au inregistrat cea mai mare crestere a productivitatii muncii din Uniunea Europeana in ul­timul deceniu, de la un indice al productivitatii mu­n­cii de 34,2 in anul 2005 (fata de media statelor UE de 100) la 59,4 in 2015 (din 100 - media UE), arata datele Eu­rostat, biroul de statistica al Uniunii Euro­pene.

A.L., duminică 19 martie 2017 , 15:03

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In acelasi interval, productivi­tatea angajatilor germani a scazut usor, de la un indice de 108,5 in 2005 la unul de 106 in 2015.

Cu toate acestea, desi argumentul productivitatii scazute a muncii din Ro­mania este cel mai frecvent invocat de unii reprezentanti ai mediului de afaceri atunci cand se vorbeste despre cresterile de salarii „fortate“ de guvern prin cresterea salariului minim pe economie, statisticile arata ca productivitatea angajatilor romani a crescut, dar decalajele salariale nu s-au atenuat cu acelasi ritm.

Astfel, in prezent, un angajat roman castiga, in medie, circa 2.000 de lei net pe luna (cca 450 de euro), de cinci ori mai putin fata de salariul mediu din statele Uniunii Europene. Comparativ cu angajatii din Germania, romanii castiga de 6,4 ori mai putin, iar fata de angajatii din Franta romanii castiga de 4,8 ori mai putin.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si