Starea de alertă a fost prelungită: Evenimentele private sunt interzise. Localurile şi cinematografele vor funcţiona la capacitate redusă
Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Raed Arafat, anunţă că purtarea măştii devine obligatorie în toate spaţiile deschise unde indicele cazurilor de coronavirus depăşeşte 3 la mia de locuitori.
Author: Andreea Stoica miercuri 14 octombrie 2020 , 18:08
Guvernul a aprobat hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, precizând că aceasta prevede şi purtarea obligatorie a măştii în toate spaţiile deschise în localităţile unde indicele cazurilor de COVID depăşeşte 3 la mia de locuitori.
Măsurile propuse de CNSU pentru limitarea răspândirii pandemiei au fost aprobate de către Guvern în şedinţa de miercuri.
Masca de protecţie devine obligatorie pe plan naţional în toate spaţiile aglomerate şi la 50 de metri de unităţile de învăţământ, dacă incidenţa este cuprinsă între 1 şi 3, iar dacă se trece de 3 masca evine obligatorie în toate spaţiile deschise. Evenimentele private sunt interzise pe plan naţional, iar localurile şi cinematografele vor funcţiona la capacitate redusă.
Şeful DSU Raed Arafat a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că au fost adoptate propunerile CNSU cu privire la impunerea de măsuri progresive pentru reducerea răspândirii infecţiilor cu coronavirus.
Noile restricţii introdue în România
”Astăzi au fost dezbătute propunerile CNSU. Rămân următoarele măsuri – referitor la purtarea măştii, până la 3 la mie masca este purtată în spaţiile aglomerate şi la 50 de metri de unităţile de învăţământ. De la 3 la mie, masca devine obligatorie în toate spaţiile închise. De la 0 – 1,5 incidenţă restaurantele, cafenelele, cinematografele vor funcţiona cu capacitate de 50%.
Între 1,5 şi 3 la mie cu 30%. Mai mare de 3 la mie vor fi, din păcate, închise”, a anunţat Raed Arafat.
Potrivit acestuia, de asemenea, s-a decis ca testarea obligatorie a personalului din centrele rezidenţiale odată pe săppmână.
”Acest lucru este foarte important. Evaluarea lor va duce la reducerea transmiterii virusului către beneficiari”, a mai afirmat Arafat.
Evenimentele private, interzise în spaţii publice închise şi deschise pe plan naţional
Acesta a anunţat, de asemenea, că măsurile referitoare la evenimentele privateau fost adoptate de către Guvern: ”Evenimentele private sunt interzise în spaţii publice închise şi deschise pe plan naţional”.
Arafat a precizat şi că referinţa va fi la cifrele de la Evidenţa Populaţie atunci când se va stabili incidenţa cazurilor de COVID-19.
”Asta înseamnă că în fiecare zi incidenţa va fi calculată pe ultima cifră pe care o au de la Evidenţa Populaţiei.
Dacă trece de 3 la mie prevede că în max 48 de ore Prefectura sau Comitetul Judeţean sau Comitetul Municipiului Bucureşti constată şi toate măsurile devin aplicabile. Sunt măsurile stabilite, în momentul în care s-a intrat pe cifra respectivă comitetul municipal sau judeţean constată şi absolut toate măsurile revăzute intră în vigoare”, a mai declarat Arafat.
În ceea ce priveşte regulile privind campania electorală, acestea au fost aprobate aşa cum au fost propuse de CNSU: 20 pentru evenimentele din interior şi 50 pentru cele organizate în spaţii deschise.