Stiai de obiceiul bizar al romanilor de a-si boteza copiii de doua ori? Este inspaimantator de ce se face asta

O traditie extrem de veche, care acum nu prea se mai practica in Romania, vorbeste despre motivul pentru care uneori romanii isi botezau copiii de doua ori.

C.I.P., sâmbătă 01 aprilie 2017 , 17:34

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Acest lucru se datoreaza unor superstitii si obiceiuri din popor nu chiar atat de ortodoxe. Se spune ca atunci cand un micut are o boala sau se simte rau si nu se gaseste leac pentru boala lui e bine sa il botezi a doua oara ca spiritul rau sau duhul necurat sa nu il mai gaseasca.

Astfel de povesti sunt inscrise si in carti vechi. Spre exemplu, episcopul Melhisedec al Husilor vorbeste despre Stefan cel Mare si i se adreseaza si cu numele de Vlad, nume de care istoricii nu pomenesc. "Obiceiul de a avea doua numiri, unul de botez si altul de adaos este rezultatul unei superstitii care exista si astazi la poporul roman. Cand un copil zace de boala grea si indelungata, mai ales insotita de spasme, mamele schimba numele bolnavului crezand ca astfel il vor ascunde de spiritul rau care, dupa credinta lor, aduce boala", se arata in anumite carti mai vechi.

De acest obicei aduce aminte si Ion Creanga in povestea Stan Patitul atunci cand acesta este intrebat de dracusor care este numele lui. "Tot Stan ma cheama, dar de la o boala ce am avut cand eram mic, mi-au schimbat numele din Stan in Ipate si de atunci am ramas cu doua nume".

Cei care se ocupa cu studiatul folclorului romanesc spun ca aceasta practica se folosea pe tot cuprinsul Tarii Romanesti si se credea ca duhul rau se va indeparta de la copil, iar acesta se va insanatosi.

Mai mult, in folclor se vorbeste si despre obiceiul de a "da de pomana copiii". Micutii erau trecuti peste mormantul unui necunoscut, iar cel care il primea spunea "bogdaproste". Asa duhul rau se preocupa de sufletul mortului necunoscut si va uita de copil, noteaza cei de la crestinortodox.ro

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si