Studiu al Universităţii Oxford: Hidroxiclorochina nu tratează Covid-19

Hidroxiclorochina nu tratează Covid-19 şi medicamentul nu ar mai trebui să fie administrat niciunui pacient din spitalele din lume, arată un studiu amplu realizat de Universitatea Oxford, citat de The Guardian.

Author: I.C. sâmbătă 06 iunie 2020 , 11:00

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Martin Landray, cercetător-şef adjunct în studiul „Recovery” şi profesor de medicină şi epidemiologie la Oxford University, a declarat: „Dacă sunteţi internaţi, nu luaţi hidroxiclorochină. Nu funcţionează”.

În multe ţări a fost permisă utilizarea în caz de urgenţă a medicamentului pentru pacienţii bolnavi de Covid-19, după ce câţiva medici, inclusiv Didier Raoult din Franţa, au susţinut că reprezintă un tratament.

Preşedintele Donald Trump a promovat medicamentul, spunând că trebuie administrat pacienţilor, apoi a anunţat că îl ia preventiv.

Citeste si: Coronoavirus: Țara care a depășit Italia la numărul de infectări. Creștere alarmantă a cazurilor

Landray a spus că promovarea acestuia trebuie să înceteze. „A fost proclamat drept revoluţionar, un medicament excelent, o revelaţie. Acesta este un rezultat incredibil de important, pentru că la nivel global putem opri folosirea unui medicament care este inutil”.

Primele rezultate ale studiului „Recovery”, în care au fost testate şapte terapii pentru Covid-19, vin la scurt timp după ce publicaţia medicală Lancet a retras un studiu care susţinea că hidroxiclorochina era legat de un risc ridicat de deces la pacienţii cu Covid-19.

Susţinătorii medicamentului au salutat retragerea lucrării, dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi ţările care au autorizat folosirea medicamentului este posibil să îşi schimbe acum poziţia.

Studiul clinic „Recovery” a implicat mii de pacienţi cărora le-a fost administrat medicamentul şi un placebo. Medicii lor şi cercetătorii nu au putut depista care dintre ei ia medicamentul.

Citeste si: Infotrafic: Se circulă în coloană pe A2, pe sensul spre litoral- VIDEO

Studiul a început în luna martie- 1.542 de pacienţi au primit, aleatoriu, hidroxiclorochină, iar 3.132 au fost îngrijiţi obişnuit. Pe parcursul a 28 de zile, 25,7% dintre pacienţii trataţi cu hidroxiclorochină au murit, în comparaţie cu 23,5% din cealaltă grupă. Diferenţa nu este semnificativă, din punct de vedere statistic. Dar concluzia clară este aceea că hidroxiclorochina nu a funcţionat, spun cercetătorii.

Peter Horby, profesor la University Oxford, a spus că au informat OMS, care a reluat de curând studiile pentru acest medicament, după ce le oprise în urma articolului din Lancet. Acela a fost un studiu observaţional, fiind comparaţi pacienţi din spitale care au fost trataţi cu medicamentul cu pacienţi care nu au primit substanţa.

Citeste si: SUA a „depăşit cu mult” pandemia covid-19, anunţă Trump

„Una dintre lecţiile importante pe care trebuie să le învăţăm de-a lungul timpului este că hotărârea tratamentelor pe baza datelor observaţionale nu este o cale de urmat”, a spus Horby.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si