Peste 70 la suta dintre femeile din Romania cred ca, pentru a preveni imbolnavirea familiei, este foarte important ca, pentru curatenia de rutina a casei sa fie folosite si produse de curatat care omoara bacteriile, arata un studiu Ivox realizat de catre brandul Dettol, in parteneriat cu Societatea Romana de Pediatrie, la care au participat 784 de femei, mamici de copii cu varste intre 0 si 16 ani, in perioada 25-30 ianuarie 2017.

Studiul "Cum isi curata romanii casele” a investigat comportamentul femeilor din Romania cu privire la rutina de curatenie a casei si a evaluat nivelul de cunostinte cu privire la bacteriile existente in locuinte si posibilele surse de infectie din casa.

Majoritatea femeilor (90 la suta) care au participat la studiu cunosc faptul ca pe suprafetele din casa se gasesc germeni periculosi, precum Salmonella, E. coli, stafilococi, streptococi, ciuperci, giardia, virusuri (inclusiv de raceala si gripa), care pot afecta sever sanatatatea familiei, in special pe cea a copiilor, care au o imunitate mai scazuta.

 

Potrivit studiului, mai mult de o treime dintre femeile din Romania (41 la suta) dezinfecteaza in mod uzual toate suprafetele din casa, iar o proportie similara (39 la suta) dezinfecteaza baia si bucataria cu produse de curatat care omoara bacteriile. De asemenea, sase din zece femei dezinfecteaza casa o data pe saptamana.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Atunci cand vine vorba de sanatatea copiilor si dezinfectarea spatiilor in care acestia isi petrec cel mai mult timp, sapte din zece femei s-au declarat in favoarea produselor de curatare care omoara bacteriile. Mai mult, trei din zece mamici dezinfecteaza in fiecare saptamana camera copilului.

Vasul de toaleta este considerat locul din casa cu cei mai multi germeni de catre cele mai multe femei participante la studiu (43 la suta), urmat de buretele de bucatarie (25 la suta), podea (16 la suta), tocatoare (6 la suta), chiuveta (4 la suta), blat de bucatarie

(3 la suta) si frigider (3 la suta). Medicii atrag atentia asupra zonelor din casa unde acumularile de microbi sunt mari, iar riscul de imbolnavire, in lipsa dezinfectarii acestora, mai crescut.

De exemplu, contrar opiniei publice, numarul bacteriilor dintr-o bucatarie obisnuita poate fi de 100.000 de ori mai mare fata de baie, potrivit International Hygienne Home Truths Study, The Hygiene Council, 2014, iar pe tocatorul de bucatarie exista o acumulare de bacterii cu 200 la suta mai mare decat pe vasul de toaleta, considerat cel mai murdar loc din casa, potrivit Food&Hygiene Facts, NHS Choices, 2012.

"Desi este foarte probabil ca vasul de toaleta sa contina microbi, riscul de a lua microbi direct de pe acesta este, in general, scazut, intrucat oamenii nu il ating. Insa, microbii din toaleta pot fi improscati pe alte suprafete in timpul utilizarii sau atunci cand se trage apa si pot fi purtati in toata baia si casa pe mainile nespalate. Cel mai mare risc de a lua microbi daunatori din baie provine de la suprafete pe care oamenii le ating in mod uzual, precum manerul pentru tras apa la toaleta, colacul de toaleta, robinetele si manerul usii. Ca regula generala, pentru a opri raspandirea microbilor, este important sa curatati cu produse de curatat care omoara bacteriile suprafetele din casa pe care familia le atinge frecvent cu mainile, precum manerul usii frigiderului, manerele dulapurilor, robinete, clante etc.”, adauga Marin Burlea.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

De asemenea, dormitoarele si spatiile de zi sunt locurile ideale pentru acumularea de praf, acarieni si germeni, care cresc riscul de infectii si imbolnaviri.

"Dormitoarele contin mult mobilier moale, in care se depoziteaza praf, acarieni, reziduuri de acarieni, polen si matreata de la animalele de companie. De aceea, este recomandat sa folositi si in acest spatiu, un produs de curatare antibacterian. Curatati si dezinfectati frecvent suprafetele de contact cu mainile, precum telecomenzile, televizoarelor, intrerupatoarele si telefoanele etc. De asemenea, curatati si dezinfectati jucariile in mod regulat, cel putin o data pe saptamana”, conchide prof. dr. Marin Burlea.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si