SUA trimit 1.000 de militari în Polonia pentru descurajarea Rusiei

Statele Unite vor trimite aproximativ 1.000 de militari americani în Polonia, după decizia de a retrage aproape 12.000 de militari din Germania.

Author: Alex Dumitrescu vineri 31 iulie 2020 , 14:57

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Vineri, ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak a anuțat că „ cel puțin 1.000” de militari americani și o structură de comandament pe flancul de est al NATO vor fi desfășurați în Polonia.

Declarația ministrului vine la două zile după ce șeful Pentagonului Mark Esper anunța retragerea a aproximativ 12.000 de militari americani din Germania.

„Cel puţin 1.000 de militari suplimentari vor fi desfăşuraţi în ţara noastră”, a anunţat ministrul polonez la postul public de radio Jedynka.

„Vom avea în Polonia un comandament al corpului american. Acest comandament va gestiona forţele desfăşurate pe întregul flanc de est al NATO”, a adăugat el.

Ar fi vorba despre „cel mai important centru de comandament al Forţelor terestre în regiunea noastră”, a insistat pe Twitter Mariusz Blaszczak.

Ministrul polonez anunţă că Varşovia şi Washingtonul au finalizat negocieri ale unei ”Declaraţii de cooperare militară”.

„În curând vom semna cu americanii acordul final privind prezenţa durabilă a armatei americane”, s-a felicitat el.

Mariusz Blaszczak a precizat că numărul militarilor care urmează să fie desfăşuraţi în Polonia a fost înscris deja în declaraţii semnate- anul trecut- de către preşedinţii celor duă ţari.

Şeful statului polonez Andrzej Duda, aflat atunci în toul campaniei electorale, s-a dus la începutul lui iulie la Washington, unde a fost primit de către omologul său american Donald Trump.

Mișcare strategică pentru descurajarea Rusiei

Mark Esper a anunţat miercuri că, dintre cei aproximativ 34.500 de militari americani desfăşuraţi în prezent în Germania, aproximativ 6.400 urmează să fie repatriaţi în Statele Unite, iar ceilalţi 5.600 urmează să fie repoziţionaţi în alte state membre NATO, dintre care aproximativ 2.000 în Belgia şi Italia.

Esper a dat asigurări că obiectivul acestei mari restructurări este strategic şi vizează să descurajeze Rusia.

Citeste si: Donald Trump, ameninţări grave: "Vom trimite Garda Naţională"

Însă la doar câteva minute după conferinţa de presă în care şeful Pentagonului a făcut aceste anunţuri, Donald Trump a subliniat că această retragere are drept cauză refuzul Germaniei de a ”plăti mai mult”.

Comandamentul Militar american în Europa (EUCOM), în prezent cu sedul la Stuttgart, urmează să se mute la Mons, în Belgia, unde se află Comandamentul Central al Forţelor NATO.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si