SUA se pregătesc pentru un moment ”ca Pearl Harbor, ca 11 septembrie", una dintre ”cele mai triste săptămâni din viaţa” americanilor

Americanii se pregătesc să trăiască una dintre ”cele mai triste săptămâni din viaţa lor”, au avertizat autorităţile din Statele Unite, unde noul coronavirus continuă să semene moartea, mai ales în statul New York, relatează AFP.

R.B., luni 06 aprilie 2020 , 17:15

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

”Săptămâna viitoare va fi un moment ca Pearl Harbor, ca 11 septembrie, numai că nu va fi localizat, va fi în toată ţara”, a avertizat duminică, la postul NBC, administratorul federal al serviciilor de sănătate publică Jerome Adams.

”Va fi o săptămână rea”, cu o ”escaladare” a bilanţurilor macabre, a subliniat epidemiologul Anthony Fauci, care consiliază Casa Albă în reacţia faţă de criză. ”Întâmpinăm dificultăţi în a controla” epidemia, a recunoscut el.

Citeste si: Membrul unei trupe consacrate a murit din cauza covid-19

În pofida unor măsuri stricte de izolare, Statele Unite, care numără 337.000 de cazuri de covid-19 şi îşi actualizează bilanţul în aceeaşi zi, au înregistrat duminică 1.200 de morţi într-o singură zi, una dintre cele mai mari creşteri zilnice, la 10.000 de decese.

”Începem să vedem luminiţe” de speranţă, a apreciat însă duminică seara vicepreşedintele Mike Pence, care a evocat într-o conferinţă de presă o aparentă stabilizare a noilor infectări.

Citeste si: 193 de noi cazuri de coronavirus în România. Bilanțul a ajuns la 4.057 de infectări

Donald Trump nu vede nicio contradicţie. ”Ştim că trebuie să atingem un anumit prag, care va fi oribil ca morţi, pentru ca lucrurile să înceapă să se schimbe”, a spus el.

Există un decalaj de ”două până la două săptămâni şi jumătate” între o încetinire a numărului cazurilor noi şi cel al deceselor, a adpugat dr.

Fauci, îndemnând să nu se dominueze vigilenţa.

”TENSIUNE”

Epicentrul pandemiei- statul New York- a înregistrat numai el aproape 600 de morţi într-o zi, un pic sub cele 630 de decese din ajun, însă ”este încă prea devreme” pentru a se trage concluzii, a declarat guvernatorul democrat Andrew Cuomo.

Statul New York este, poate, ”foarte aproape de vârful” contaminărilor sau ”poate că acest vârf este un platou şi suntem pe el”, a comentat el prudent.

Citeste si: Prima ţară europeană care începe să ridice restricţiile impuse de pandemie

Sistemul sănătăţii din acest stat este ”sub tensiune” din lipsă ”de echipamente şi profesionişti” într-un număr suficient, a subliniat el.

Donald Trump a anunţat sâmbătă că trimite 1.000 de medici şi infirmieri militari la New York, pentru a ajuta în afluxul de pacienţi.

Primii 325 de sosiţi, duminică, au fost alocaţi spitalelor publice din oraşul New York, unde situaţia este cea mai critică, a precizat Cuomo.

Ceilalţi urmau să fie trimişi într-un centru de conferinţe din Manhattan transformat de armată într-un uriaş spital cu 2.500 de paturi, a precizat dumincă secretarul Apărării Marke Esper.

Nava-spital militar USS Comfort, care se află la chei în portul New York, la fel ca USS Mercy la Los Angeles, urma să poată în sfârşit ”să fie deschisă bolnavilor de covid-19, dacă acest lucru devine necesar”, a adăugat el.

”PATCHWORK”

În afară de New York, mai multe state sunt dur afectate- precum Louisiana, Illinois sau Michigan-, ai căror guvernatori democraţi au reclamat duminică un plan federal în vederea armonizării măsurilor de prevenţie.

Citeste si: Dezinfectarea cumpărăturilor. Ce trebuie să faci imediat după ce te întorci de la supermarket

”Să nu ai o strategie naţională în întreaga ţară, ci un patchwork care depinde de guvernatori, creează în opinia mea o situaţie poroasă pentru covid-19”, a apreciat guvernatoarea Michiganului Gretchen Whitmer, în contextul în care nouă state- din centru şi până în sud- nu au adoptat măsuri de izolare a populaţiei lor.

”Virusul nu cunoaşte frontiere”, a subliniat guvernatorul din Illinois, Jay Pritzker. ”Guvernului federal îi revine să le spună tuturor guvernatorilor să ia măsuri de izolare”, a adăugat el, reproşându-i lui Donald trump faptul că este ”reticent” faţă de acste măsuri care costă din punct de vedere economic.

Citeste si: Peste 4000 de persoane din România au fost infectate cu coronavirus! Care este situația la ora actuală

Aceste nouă state- inclusiv Iowa, Arkansas sau cele două Dakota- sunt mari producători de mărfuri alimentare ”iar ele întârzie să găsească mijloacele în vederea continuării hrănirii ţării cu o populaţie închisă acasă”, a apreciat medicul-şef Jerome Adams.

”Însă aş vrea să le spun, daţi-ne o lună, o săptămână, cât puteţi”, a pledat el. ”Există o lumină la capătul tunelului, însă toată lumea trebuie să intre în joc”.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Ce a aparut pe contul de socializare al lui Jador la cateva zile dupa ce Faimosul s-a... Ce a aparut pe contul de socializare al lui Jador la cateva zile dupa ce Faimosul s-a accidentat grav la Survivor Romania 2021
spotmedia.ro
Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum... Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum poate fi făcută diferența
b1.ro
Ce surpriză! Cine este, de fapt, tatăl lui Ruby? A făcut senzație la Chefi la cuțite.... Ce surpriză! Cine este, de fapt, tatăl lui Ruby? A făcut senzație la Chefi la cuțite. Cum se înțelege cu fiica lui
monitorulcj.ro
Un copil din Cluj are nevoie de ajutor! Fabi suferă de o formă rară de cancer, care... Un copil din Cluj are nevoie de ajutor! Fabi suferă de o formă rară de cancer, care necesită un tratament de specialitate
infoactual.ro
Semnficația celor 40 de Mucenici. Cine au fost acești SFINȚI și ce reprezintă ziua de 9... Semnficația celor 40 de Mucenici. Cine au fost acești SFINȚI și ce reprezintă ziua de 9 Martie
infoactual.ro
Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă! Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si