SUA se retrag din UNESCO, acuzând institutia ca este ”antiisraeliana”
Extern

SUA se retrag din UNESCO, acuzând institutia ca este ”antiisraeliana”

V.P.
12 oct 2017

Statele Unite au anuntat joi ca se retrag din Organizatia ONU pentru Educatie, stiinta si Cultura (UNESCO), acuzând institutia ca este ”antiisraeliana”, relateaza AFP.

Statele Unite doresc sa-si pastreze statutul de observator, a precizat insa Departamentul de Stat, la reprezentanta ONU cu sediul la Paris.

Retragerea va intra in vigoare de la 31 decembrie 2018, conform statutului UNESCO, adauga departamentul.

”Aceasta decizie nu a fost luata usor si reflecta ingrijorarile Statelor Unite cu privire la acumularea unor arierate la Unesco, necesitatea unei reformari in profunzime a organizatiei si pozitiile sale persistente antiisraeliene”, se arata in comunicat.

Washingtonul a avertizat la inceputul lui iulie ca intentioneaza sa-si reexamineze relatiile cu Unesco, dupa decizia organizatiei de a declara vechiul oras Hebron, in Cisiordania ocupata, drept ”zona protejata” a Patrimoniului Mondial.

Aceasta decizie, calificata drept un ”afront fata de Istorie”, ”discrediteaza si mai mult o agentie ONU deja foarte discutabila”, declara atunci ambasadoarea americana la ONU Nikki Haley.

Statele Unite, marele aliate ale Israelului, se distantasera deja de Unesco.

Ele nu au mai participat la finantarea institutiei din 2011, dupa ce agentia a primit Palestina intre statele membre.

Insa continuau, de atunci, sa faca parte din Consiliul Executiv al Unesco, alcatuit din 58 de membri.

Potrivit Departamentului de Stat, un statut de observator ii va permite sa continue sa aduca ”viziunea” si ”expertiza” americane ”in anumite dosare importante gestionate de organizatie”, si anume ”protectia Patrimoniului Mondial, apararea libertatii presei” si promovarea stiintelor si educatiei.
 

Citeste si: Furtuna tropicala Ophelia s-a transformat in URAGAN si se indreapta spre Europa

Citeste si: Statele Unite se retrag din UNESCO

Citeste si: O femeie a murit dupa ce s-a aruncat de pe o biserica! "Nu putem descrie socul pe care il avem"

Directoarea generala a Unesco Irina Bokova a declarat ca ”regreta profund” aceasta decizie.

Universalitatea este esentiala misiunii Unesco in vederea construirii pacii si securitatii internationale in fata urii si violentei, prin apararea drepturilor omului si demnitatii umane”, a subliniat Bokova, citata intr-un comunicat.

viewscnt
TAGURI: unesco, sua

Urmareste-ne pe Facebook