Liderii UE au ajuns la un acord privind Fondul UE post-pandemie

Liderii UE au ajuns, marți, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord privind Fondul UE de relansare economică post-pandemie.

Author: Alex Dumitrescu marți 21 iulie 2020 , 08:01

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Fondul UE post-pandemie va fi valabil în perioada 2021-2027 și va avea o valoare de 1.820

de miliarde de euro.

„Bună dimineața tuturor! Avem un acord. Am reușit! Europa este puternică, Europa este unită!”, a fost mesajul transmis de președintele Consiliului European, Charles Michel, la finalul dezbaterilor.

Înţelegerea a fost încheiată marţi, la ora locală 05.30, astfel că acest summit a devenit cel mai îndelungat din istoria UE.

La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este „regretabilă” tăierea de fonduri pentru anumite domenii, precum sănătatea. Ea a adăugat că UE a acționat la timp.

Fondul UE post-pandemie, peste 90 de ore de negocieri

„Am negociat timp de patru zile şi nopţi, peste 90 de ore, dar a meritat”, a spus ea.

Summitul a fost prima întâlnire fizică a liderilor UE de la impunerea izolării, în luna martie, şi a avut loc cu măsuri extraordinare de prevenire a răspândirii coronavirusului. Şefii de state şi de guverne au purtat de cele mai multe ori mască, s-au reunit în săli mari, care să permită distanţarea fizică, şi au fost nevoiţi să reducă delegaţiile la doar şase oficiali, de la 19, câţi erau de obicei.

În luna mai, Franţa şi Germania au propus un program de granturi în valoare de 500 de miliarde de euro, pe care Comisia Europeană l-a adoptat şi a adăugat 250 de miliarde de euro. La summitul început vineri, Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca s-au opus alocării acestei sume, preferând suplimentarea împrumuturilor, astfel că negocierile au fost prelungite.

Klaus Iohannis: „România are încă o șansă”

Duminică, președintele Klaus Iohannis, prezent la summitul de la Bruxelles, declara că temele principale pentru România rămân aceleași.

"Pentru noi temele sunte aceleași. Avem nevoie de fondurile pentru coeziune, de fondurile pentru agricultură, dar și de fonduri substanțiale pentru revigorarea economică. Pentru România lucrurile s-au mișcat într-un mod rezonabil. România are încă o șansă, dar știm foarte bine că în astfel de negocieri la Bruxelles până nu s-a negociat tot nu s-a negociat nimic. Pot spune că sunt moderat optimist. Cred că azi e ziua decisivă (duminică n.red), vedem dacă putem ajunge la un acord sau vom reveni pentru câteva săptămâni. Important e că toată lumea își dorește același lucru, ca fondurile să fie legate de cele de redresarea economică. Continuăm cu a treia zi și, poate, a treia noapte de negocieri", a declarat Klaus Iohannis.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si