Summitul G7 găzduit de Germania are loc în perioada 26-28 iunie la Schloss Elmau, Bavaria. UE va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citeste si: Mesajul lui Zelenski după atacul Rusiei asupra capitalei Kiev. “Vă vom pedepsi pe toţi"

Prin summitul G7, Occidentul transmite un  semnal puternic de unitate  în vremuri tulburi, dominate de  impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Boris Johnson: "Trebuie să secăm regimul lui Putin de finanţările sale"

"Măsurile pe care le-am anunţat astăzi îi vor afecta direct pe oligarhii ruşi şi vor lovi din plin centrul maşinii de război a lui Putin", a declarat într-un comunicat premierul britanic Boris Johnson.

Această decizie se adaugă seriilor de sancţiuni deja instituite împotriva Moscovei, după ce Rusia a declanşat un război împotriva Ucrainei la sfârşitul lunii februarie.

"Trebuie să secăm regimul lui Putin de finanţările sale. Asta este ceea ce fac Regatul Unit şi aliaţii săi", a spus Johnson.

Un înalt responsabil american indicase mai devreme că un anunţ oficial în acest sens urmează să fie făcut în mod oficial marţi. "Este un export-cheie, o sursă de venituri cheie pentru Rusia în ceea ce priveşte capacitatea sa de a face tranzacţii în sistemul financiar mondial", a spus oficialul citat.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Vladimir Putin, prima vizită în afara țării de la începutul războiului. Unde merge liderul de la Kremlin

Exporturile de aur rusesc au reprezentat anul trecut 12, 6 miliarde de lire sterline (14, 64 miliarde de euro), iar oligarhii ruşi acumulează lingouri de aur pentru a amortiza impactul sancţiunilor financiare occidentale, explică guvernul britanic.

Posibile plafonări a importurilor de petrol rusesc

Germania deține președinția G7 în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022. Tema generală a președinției germane este  „Progresul către o lume echitabilă”.

Președinția germană a invitat, de asemenea, lideri din Argentina, India, Indonezia, Senegal și Africa de Sud să participe la o serie de sesiuni de lucru în cadrul summitului.

Potrivit unei surse guvernamentale germane, liderii G7 au avut o discuţie calificată drept "constructivă" asupra unei posibile plafonări a importurilor de petrol rusesc.

Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat cu privire la acest subiect că atacurile aeriene care au lovit duminică Kievul arată că comunitatea internaţională trebuie să adopte sancţiuni mai agresive împotriva Rusiei.

"G7 trebuie să răspundă loviturilor ruseşti de astăzi asupra Kievului.

Sancţiunile trebuie să fie mai agresive. Un embargo asupra aurului este un lucru bun, dar un embargo asupra gazelor ruseşti este indispensabil în noua serie de sancţiuni europene", a subliniat el pe Telegram.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Summit-ul de trei zile al G7, care se va încheia marţi, se desfăşoară într-un context dificil pentru economia mondială, care se confruntă cu o criză energetică şi cu o explozie a preţurilor la produsele alimentare, generând o inflaţie în Occident, inedită în ultimele decenii, notează Reuters. 

Ce țări fac parte din grupul G7

Grupul G7 (inițial G8) a fost înființat în 1975 ca forum informal reunind liderii principalelor națiuni industrializate din lume.

De-a lungul anilor, summit-urile anuale ale G7 au devenit o platformă pentru stabilirea direcției discursurilor multilaterale și a răspunsurilor politice la provocările globale. G7 completează rolul G20, grup considerat în general ca fiind cadrul pentru coordonarea economică globală.

Summitul reunește lideri din următoarele țări:

  • Canada
  • Franța
  • Germania
  • Italia
  • Japonia
  • Regatul Unit
  • Statele Unite.

G7 poate stabili agenda globală, deoarece deciziile luate de aceste mari puteri economice au un impact real. Atunci când liderii G7 convin asupra direcției de urmat pe o anumită problemă de politică, decizia se propagă în multe alte organizații și instituții internaționale.

Astfel, deși deciziile adoptate în cadrul G7 nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, ele exercită o influență politică puternică.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si