Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din Ucraina şi cooperarea energetică bilaterală, informează un comunicat al Kremlinului.
Citește și: Când începe procesul de pace dintre Rusia și Ucraina. Trei scenarii de lucru
Liderul de la Budapesta a scris și el, pe rețeaua X a lui Elon Musk (cu care s-a întâlnit la Mar-a-Lago) că discuția telefonică cu Putin a durat o oră.
"Sunt cele mai periculoase săptămâni ale războiului dintre Rusia și Ucraina", este
mesajul postat de Viktor Orban după dialogul cu invadatorul de la Kremlin.
Liderul de la Budapesta, care a fost primit zilele trecute de Donald Trump, cel care s-a lăudat că va face pace în Ucraina în primele 24 de ore de la instalarea la Casa Albă, se situează într-o poziție de negociator pentru Ucraina.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Povestea contelui mutat în România după ce s-a îndrăgostit de Transilvania. Tibor Kalnoky a creat un loc „ieșit din basm” la Micloșoara- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
"Facem orice pas diplomatic posibil pentru a pleda în favoarea unei încetări a focului și a negocierilor de pace", anunță Orban.
Ce a transmis Vladimir Putin după dialogul cu Viktor Orban
Sub guvernarea lui Orban, Ungaria s-a opus constant ajutorului militar sau financiar acordat Ucrainei de Uniunea Europeană, invocând neutralitatea țării sale și buna relație cu Rusia lui Putin.
Ce a transmis astăzi Kremlinul: "A avut loc un schimb substanţial de opinii cu privire la conflictul din Ucraina. Viktor Orban şi-a exprimat interesul de a sprijini căutarea comună a unor soluţii politico-diplomatice la criză, ţinând cont de contactele sale cu o serie de lideri occidentali", a informat preşedinţia rusă.
La rândul său, a spus Kremlinul, preşedintele Putin i-a transmis premierului ungar că "Rusia evaluează situaţia actuală în privinţa Ucrainei şi politica distructivă a regimului de la Kiev, care continuă să excludă posibilitatea unei soluţii paşnice a conflictului".
Liderul de la Kremlin a declarat în mai multe rânduri că Rusia este pregătită să negocieze cu Ucraina, dar că preşedintele Volodimir Zelenski a interzis prin decret orice fel de negociere cu partea rusă, ceea ce a devenit un obstacol insurmontabil în căutarea unei soluţii politice.
Viktor Orban, considerat un aliat al Kremlinului în cadrul UE, şi-a apărat contactele controversate cu preşedintele Putin şi chiar a călătorit în Rusia pentru a promova o soluţie care să pună capăt războiului din Ucraina, în pofida atitudinii adverse a Uniunii.
Orban a fost zilele trecute și la Vatican, unde s-a întâlnit și cu Papa Francisc, în "misiunea sa de pace".
Ungaria, interesată de proiecte energetice cu Rusia
Premierul Ungariei şi-a exprimat convingerea că războiul din Ucraina este pierdut şi regretul că majoritatea liderilor politici europeni nu doresc să îşi asume această înfrângere a Kievului, potrivit Agerpres. Orban şi-a pus speranţele în Donald Trump, preşedintele ales al SUA, pentru impulsionarea demersurilor care să ducă la o încheiere a conflictului.
Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro
Citeste si: Proces deschis la două zile după moartea lui Silviu Prigoană. Motivul halucinant care stă la baza deciziei- radioimpuls.ro
Citeste si: Poveştile de groază ale angajaţilor asiatici în România. "Am muncit 7 zile din 7, câte 10 ore pe zi, pentru 3000 de lei pe lună"- antena3.ro
În conversaţia de miercuri, cei doi lideri au abordat, de asemenea, situaţia tensionată din Orientul Mijlociu "în contextul evenimentelor recente din Siria", unde preşedintele Bashar al-Assad, un aliat apropiat al preşedintelui Putin, a fost răsturnat.
În plus, cei doi lideri "au discutat şi despre o serie de probleme actuale, legate de comerţul bilateral şi cooperarea economică, care progresează în termeni generali", în pofida sancţiunilor occidentale. "În special, ei şi-au concentrat atenţia asupra dezvoltării viitoare a unor proiecte energetice reciproc avantajoase", a mai informat Kremlinul.
Premierul Viktor Orban s-a întâlnit luni cu Donald Trump la proprietatea preşedintelui ales al SUA din Mar-a-Lago, în Florida. La întâlnire au mai participat Elon Musk şi Michael Waltz, ministrul de externe Peter Szijjarto şi directorul executiv al 4iG, Gellert Jaszai.