In noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii cuminti primesc daruri de la Mos Nicolae in ghetute, iar cei neascultatori o nuielusa.
Se spune ca daca respectam traditiile si obiceiurile in aceasta zi vom avea spor in tot ceea ce vom face anul viitor. In aceasta zi e bine sa fii darnic si iubitor cu cei din jurul tau, mai ales cu cei saraci. E mare pacat sa fii zgarcit in aceasta zi.
Totodata, in ziua Sfantului Nicolae nu e bine sa te certi cu nimeni. Se spune ca persoanele care au chef de scandal in aceasta zi sfanta, vor avea un Craciun nefericit in familie, relateaza gorj-domino.ro.
Este bine sa te speli pe fata cu zapada, daca a nins, pentru ca asta aduce prosperitate si sanatate.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro
Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro
In zonele rurale, feciorii satului se organizeaza in cete si isi aleg gazda in casa careia repeta colindele de Craciun si Anul Nou. Acestia fac repetitii pentru o serie de alte obiceiuri precum mersul cu Ursul sau cu Capra.
Traditia isi are originea in povestea personajului legendar si mitic, care a existat cu adevarat in persoana episcopului din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astazi), un om cu credinta in Dumnezeu, ce a trait in secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Myra ii sunt atribuite numeroase fapte bune fata de cei saraci si napastuiti, dar si miracole, numele sau traducându-se prin "biruitor de popor". Provenind dintr-o familie instarita, la moartea parintilor sai, si-a daruit intreaga avutie celor nevoiasi.
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Mos Nicolae este povestea celor trei fete sarace, care neavând zestre, nu puteau sa se casatoreasca si urmau sa fie vândute de tatal lor unor barbati instariti. Se spune ca Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecareia pe geam, intr-o noapte, câte un saculet de bani. Saculetii au cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghetute.