Tatăl Vioricăi Dăncilă a fost condamnat la închisoare! După 25 de zile în puşcărie, Filimon Nica a fost graţiat de Nicolae Ceauşescu!

În 1985, tatăl Vioricăi Dăncilă a fost condamnat la închisoare, acuzat de uz de fals, instigare la fals intelectual, înşelăciune în dauna avutului statului şi neglijenţă în serviciu.

Matei Vaihan, luni 07 ianuarie 2019 , 17:34

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Acum peste trei decenii, tatăl Vioricăi Dăncilă a fost condamnat la închisoare. “Filimon Nica (78 de ani), bărbatul ajuns, astăzi, să trăiască la o margine mizerabilă a Ploieştiului, a ispăşit, în trecut, o condamnare la închisoare pentru comiterea unor infracţiuni de drept comun”, a dezvăluit recorder.ro despre tatăl actualului premier. “Condamnare de care însă a scăpat foarte repede, după doar o jumătate de an, datorită unui decret de amnistie şi graţiere dat de Ceauşescu. În momentul în care a fost arestat, Filimon Nica avea 45 de ani şi era cadru activ în Armata Română. Lucra la intendenţă, la o unitate de radiolocaţie din comuna Berceni, de lângă Ploieşti. Avea gradul de plutonier major şi figura ca „responsabil” la un serviciu care se numea „gospodărie agrozootehnică”, a scris recorder.ro.

Tatăl Vioricăi Dăncilă a fost condamnat la închisoare: “În 1985, Parchetul l-a prins falsificând nişte acte de gestiune"

“În 1985, Parchetul l-a prins falsificând nişte acte de gestiune prin care încerca să acopere o mică pagubă care îi era imputabilă: contravaloarea a 2,5 tone de nutreţuri, 5.400 de lei, în banii de atunci – echivalentul a două sau trei salarii. Totul pornise de la un drum de rutină pe care plutonierul Nica îl făcuse, alături de un soldat, la o fermă din comuna Ciorani, Prahova, ca să aprovizioneze unitatea de radiolocaţie la care lucrau cu hrană pentru animale. Cei doi umpluseră o remorcă de tractor cu nutreţuri şi se despărţiseră, fără să se mai întoarcă împreună la Berceni. Plutonierul dorise să mai rămână la Ciorani, deşi nu avea acest drept, şi îl pusese pe soldat să facă de unul singur cale întoarsă. Soldatul, beat, pierduse o jumătate din încărcătura remorcii până la destinaţie.”, s-a mai dezvăluit despre tatăl lui Dăncilă.

Tatăl Vioricăi Dăncilă a fost condamnat la închisoare: "A recunoscut toate faptele de care era acuzat"

Înainte de Revoluţie, tatăl Vioricăi Dăncilă a fost condamnat la închisoare. “Două săptămâni mai târziu, tatăl Vioricăi Dăncilă făcuse un alt drum la ferma de furaje din Ciorani şi, după ce stătuse la băutură cu gestionarul de acolo, încărcase în remorcă o cantitate mai mare decât cea trecută în scripte, pentru a compensa minusul de la transportul de dinainte. Mai apoi, se pusese pe strecurat falsuri în actele gospodăriei agrozootehnice de care era responsabil, ca să ascundă acest artificiu. Procesul penal al lui Filimon Nica a început pe 18 noiembrie 1985 şi s-a încheiat pe 12 decembrie, acelaşi an. În timpul audierilor, plutonierul a recunoscut toate faptele de care era acuzat. A fost găsit vinovat de uz de fals, instigare la fals intelectual, înşelăciune în dauna avutului statului şi neglijenţă în serviciu. Detenţia lui, ispăşită într-o puşcărie din Bucureşti, a durat tot atât cât a ţinut şi procesul: 25 de zile. În cele din urmă, a primit o sentinţă de trei ani de închisoare cu suspendare şi a fost eliberat odată cu pronunţarea condamnării. Pe lângă pedeapsa de trei ani cu suspendare, dictată împotriva lui Filimon Nica, hotărârea de condamnare mai conţinea şi alte menţiuni: îl obliga pe tatăl Vioricăi Dăncilă să acopere din economiile proprii paguba de 5.400 de lei şi îl trimitea să lucreze la o unitate de producţie”, a mai relatat recorder.ro.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si