VIDEO| Taxe discriminatorii pentru producătorii locali în supermarketuri

Puțini sunt fermierii care au trecere în lanțurile de magazine, iar multe supermarketuri abuzează de ei prin implementarea taxelor suplimentare, spune chiar Ministrul Agriculturii, într-o declaraţie surprinzătoare. Unii producători au încetat să mai spere că vor putea vinde vreodată marfa românească în marile magazine. Reportaj marca Știrile Kanal D.

Mircea Pop, miercuri 15 iulie 2020 , 20:00

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Un fermier din Matca, județul Galați, are o producție impresionantă de dovlecei. Deși și-ar dori să îi poată vinde și în marile magazine, metodele folosite de multi retaileri l-au făcut să dea înapoi:

”E greu așa, să căpătăm încredere. Am înțeles că nu cu banii în mână, nu cash, noi suntem obișnuiți să vindem marfa azi, să ne luăm banii imediat, pentru că avem de reinvestit”.

Ce spune ministrul Agriculturii

Teama agricultorilor este justificată, spune Ministrul Agriculturii, care acuză o parte din marile lanțuri de magazine că ar abuza de naivitatea producătorilor.

”Sunt taxe suplimentare percepute, taxe ascunse. Au revenit cu aceste taxe, sunt discriminatorii față de producătorii români aceste taxe, termenele de plată iar s-au pelungit, deși promoțiile de multe ori, mulți dintre retaileri le fac cu produse românești”, spune Adrian oroș, ministrul Agriculturii.

Citeste si: VIDEO| Cum alegem cel mai sănătos ou. Sfatul specialistului

Producătorii locali nu au acces în supermarketuri

Doamna Steliana produce tomate în Băleni, județul Dâmbovița, pe care le mai vinde la tarabă , într-o piață din Capitală. Să intre în supermarket este pentru ea, dar și pentru ceilalți producători care se chinuie să își dea marfa, doar un vis frumos:

”Foarte rar ne primesc... Cine știe, doar să găsești un om mai cu capul pe umeri, adică să gândească că a pus magazinul pe pământ românesc, trebuie să ia și marfă românească”.

Citeste si: Roșiile. Secretul teribil al celor mai iubite legume ale verii. Comercianții nu vor ca tu să știi asta! - VIDEO

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România a reacţionat imediat la declaraţiile făcute de ministrul Agriculturii şi la situaţia creată!

”Vom încerca în cel mai scurt timp posibil să aflăm în amănunt toate elementele care ar putea fi puse în discuție în legătură cu respectivele informații care au apărut în spațiul public”, spune George Bădescu, directorul ex. Asociația Marilor Rețele Comerciale .

Cert este că, până acum, legea care le impunea marilor magazine reguli stricte privind primirea și promovarea produselor românești la raft s-a schimbat...în dezavantajul producătorilor. Conform modificărilor legii retailerii nu vor mai trebui să asigure spațiu de expunere distinct pentru produsele românești. Totodată, este înlăturată obligația conform căreia 51% din marfa achiziționată trebuie să provină din lanțul alimentar scurt.

Citeste si: Prețurile au explodat din nou în România. Ce produse s-au scumpit cel mai mult în prima lună de vară

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si