Doliu în lumea muzicii. Un celebru tenor s-a stins din viață

Este doliu pe scena muzicii din România. Corneliu Murgu a murit. Marele tenor și fostul director al Operei din Timișoara a trecut în eternitate pe 27 aprilie 2021.

Author: Georgiana Balaban miercuri 28 aprilie 2021 , 10:02

tenorul corneliu murgu a murit
Tenorul Corneliu Murgu a murit.[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

La 74 de ani de la apariția primului spectacol al Operei Naționale Române din Timișoara Corneliu Murgu a decedat. Marele tenor de talie internațională a condus Opera din Timișoara pentru 19 ani. Artistul a fost internat la Spitalul Clinic Județean din Timișoara, însă nu a fost descoperit cu virusul Sars-Cov-2.

Citeste si: Doliu în muzica populară: Un celebru interpret a fost răpus de coronavirus

Cine a fost Corneliu Murgu

Tenorul a avut o carieră artistică impresionantă, răspândită pe cinci continente. El a cântat pe cele mai importante scene ale lumii, de la Staatsoper din Viena la Tokyo, de la Munchen la Metropolitan din New York, de la Covent Garden din Londra la Johannesbourg și de la Paris la Melbourne, alături de cei mai mari artiști ai generației sale. Calitatea vocală excepțională l-a recomandat pentru rolurile repertorului spinto cum ar fi: Andrea Chenier, Calaf, Cavaradossi, Samson, Turiddu, Radames, Luigi, Dick Johnson culminând cu Canio și Otello.

Citeste si: Doliu în lumea afacerilor. Un celebru informatician a pierdut lupta cu viața

„După debutul excepțional în rolul Riccardo din «Bal mascat» de la Metropolitan din New York, Corneliu Murgu a fost invitat cu regularitate în Statele Unite ale Americii, evoluând pe scenele teatrelor lirice din Philadelphia, Pittsburg, New Orleans, Palm Beach, Denver.

Un alt moment important al carierei sale îl reprezintă debutul de la Covent Garden în rolul Calaf din «Turnadot» de G. Puccini”, au declarat reprezentanții Operei Naționale Române din Timișoara.

tenorul corneliu murgu a murit
Corneliu Murgu în tinerețe.[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Guvernul limitează plăţile în numerar la 5.000 de lei pe zi. Care sunt categoriile de persoane vizate- kanald.ro

Citeste si: Marcela Fota a venit însoțită de el la un eveniment, iar toate privirile au fost ațintite asupra lor- wowbiz.ro

Murgu a contribuit în mod constant la galele organizate de UNESCO și UNICEF. El s-a implicat ferm și în organizarea a două concerte în beneficiul României, la 26 decembrie 1989 la Paris și la 30 ianuarie 1990 la Viena.

Citeste si: Doliu în lumea actorilor. Un celebru artist a pierdut lupta cu viața

„În perioada mandatului de director general al Operei Naționale Române din Timișoara (2000 – 2019) a dezvoltat continuu repertoriul instituției și a contribuit la închegarea ansamblurilor artistice, a continuat Festivalul Internațional «Timișoara Muzicală», a pus bazele Festivalului de operă și operetă în aer liber, a înscris instituția în Asociația «Central & Estern Europeeans Contries» dedicată operelor din țările aflate în centrul și estul continentului și care a avut ca scop colaborarea internațională între aceste importante instituții de cultură, a organizat la Timișoara o ediție a renumitului Concurs Internațional de Canto de la Verviers, Belgia, a invitat în spectacolele instituției soliști, dirijori, regizori, scenografi, coregrafi cu renume internațional”, transmit reprezentanții Operei din Timișoara.

În perioada sa de management, timișoreanul a organizat numeroase turnee ale colectivului Operei timișorene în: Olanda, Austria, Germania, Italia, Belgia, Spania, Qatar, Liban, Grecia, Serbia, Ungaria.

Citeste si: Doliu în lumea muzicii! Ce mare artist s-a stins din viață?

Citeste si: Ce au mărturisit mirii din Irak, după ce ziua nunții lor s-a transformat într-un adevărat coșmar- kfetele.ro

Citeste si: Vlad Gherman și Oana Moșneagu se pregătesc de nuntă. Când au decis să facă marele eveniment- radioimpuls.ro

Pentru activitatea sa artistică bogată, Corneliu Murgu a fost decorat cu: Ordinul Serviciului Credincios, în rang de „Cavaler”, de către Președintele României, Crucea de Onoare pentru Artă și Știință – Gradul I, acordată de Președintele Austriei, Medalia Verdi d’Oro pentru interpretarea rolului Otello acordat la Parma, Medalia „Gheorghe Dima” a Senatului Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, titlul de Profesor Onorific al Universității „Transilvania” din Brașov, premiul pentru solistică pe anul 1998 acordat de revista „Actualitatea Muzicală” pentru rolurile interpretate la Opera Națională Română, Premiul pentru Excelență în Cultură pe anul 2001 acordat de Austrian Airlines. În anul 2001 i s-a acordat titlul de „Cetățean de Onoare” al Municipiului Timișoara.

„Aceste repere, alături de eleganța sa aristocratică caracterizează o personalitate și un om deosebit despre care nu putem vorbi decât la timpul prezent, Maestrul Corneliu Murgu va fi mereu alături de noi, ocupând un binemeritat loc în istoria acestui teatru pe care l-a iubit atât de mult. Îi vom păstra cu toții o caldă și neștearsă amintire. Condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au menționat cei de la Opera din Timișoara.

Pe 25 iulie 2021 tenorul ar fi împlinit vârsta de 73 de ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si