Tensiunile privind conflictul din Ucraina s-au multiplicat în ultima perioadă. După ce negocierile de săptămâna trecută între SUA şi Rusia au eșuat, Casa Albă a avertizat că Rusia poate ataca Ucraina "oricând".
Citeste si: Trupele militare rusești au început să se retragă din Kazakhstan
Mişcările de trupe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina au determinat Occidentul să se teamă că Rusia planifică o invazie.
Moscova neagă că are un asemenea plan, dar la rândul său solicită garanţii că NATO nu se va extinde către est şi nu va include foste republici sovietice.
UPDATE Blinken: Rusia poate să atace foarte rapid
Concentrarea de trupe în apropiere de frontiera Ucrainei îi permite preşedintelui rus Vladimir Putin să dea un ordin de atac care să fie executat foarte rapid, a declarat miercuri, la Kiev, secretarul de stat american, Antony Blinken.
El a adăugat că speră ca Rusia să urmeze o cale diplomatică şi paşnică la întâlnirea pe care o va avea săptămâna aceasta la Geneva cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a detensiona criza legată de Ucraina.
Citeste si: Rusia, noi manevre militare lângă granița cu Ucraina, la doar o zi după negocierile cu SUA de la Geneva
"Ştim că există planuri de întărire a forţei (ruse- n.
red.) respective, cu un preaviz foarte scurt, pentru a acţiona mai agresiv împotriva Ucrainei", a spus Blinken în faţa unor diplomaţi, la ambasada americană de la Kiev.
Antony Blinken, noi asigurări pentru Guvernul Ucrainei
Antony Blinken va fi primit în cursul zilei de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi va avea o întrevedere cu ministrul de externe Dmitro Kuleba.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te îngrijorezi”- antena3.ro
Citeste si: Surse: Cine va fi premierul României în guvernarea PSD-PNL-USR-UDMR. Primele decizii luate în urma negocierilor- stirileprotv.ro
Potrivit Departamentului de Stat american, obiectivul vizitei este de a reafirma angajamentul Washingtonului faţă de suveranitatea şi integritatea teritoriale ale Ucrainei.
Joi, Antony Blinken va pleca spre Berlin, unde va avea o întâlnire cu ministrul de externe german Annalena Baerbock.
Citeste si: Vladimir Putin sună mobilizarea în fața valului Omicron
După ce marţi secretarul de stat al SUA a discutat telefonic cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, cei doi demnitari se vor întâlni în persoană vineri, la Geneva.
Orice discuţie privind securitatea europeană trebuie să includă partenerii şi aliaţii NATO din Europa, inclusiv Ucraina, a susţinut secretarul de stat american.
Citeste si: Anunț pentru pensionarele din afara țării! Ce document important trebuie depus până pe data de 31 decembrie- kfetele.ro
Citeste si: Cine moștenește averea lui Mircea Diaconu- radioimpuls.ro
Citeste si: Analiză BBC: „României i-a trecut glonțul pe la ureche”. De ce au rezonat, totuși, românii cu mesajele bizare ale lui Călin Georgescu- antena3.ro
Blinken a subliniat rolul important al democraţiei în depăşirea crizei actuale, potrivit Agerpres.
Rusia, avertizată și de Canada
Şefa diplomaţiei canadiene, Melanie Joly, aflată în vizită la Kiev, a avertizat marţi Moscova împotriva unei invazii a Ucrainei, care ar avea consecinţe grave dacă s-ar produce, apreciind ca inacceptabilă desfăşurarea trupelor ruse la graniţă, informează presa internațională.
"Orice incursiune în Ucraina ar fi urmată de consecinţe grave, inclusiv sancţiuni coordonate, foarte dure", a declarat ministrul canadian Melanie Joly în timpul unei conferinţe de presă cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.
"Întărirea dispozitivului militar rusesc în jurul Ucrainei este inacceptabilă. Rusia este agresorul şi trebuie să facem în aşa fel încât să fim alături de Ucraina", a adăugat ea.
"Există o singură cale care este viabilă: Rusia trebuie să aleagă dezescaladarea şi să înceapă un dialog serios", a insistat Joly.