Un virusolog din China, anunț despre originea coronavirusului. A scăpat din laboratorul din Wuhan?

Un virusolog chinez, director al unuia dintre laboratoarele Institutului de Virusologie Wuhan, a negat încă o dată, într-un interviu publicat luni în jurnalul New York Times, teoria potrivit căreia noul coronavirus ar fi putut scăpa din instituţia la care lucrează.

Author: Razvan Ilie marți 15 iunie 2021 , 07:21

Shi Zhengli de la Institutul devirusologie de la Wuhan nu a recunoscut acuzaţiile de manipulare genetică periculoasă. [Sursa foto: Pixabay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Teoria unui accident de laborator la Wuhan, în China, mult timp respinsă de majoritatea experţilor, a revenit puternic în ultimele săptămâni pe agenda publică. 

Shi Zhengli, la conducerea laboratorului de înaltă securitate P3 (pentru "agent patogen de clasa 3") de la institutul Wuhan, care studiază multe virusuri, printre care coronavirusurile, a răspuns unor solicitări venite de la New York Times prin telefon şi e-mail.

Prima reacție a lui Shi Zengli a fost vehementă: "Cum naiba pot să aduc dovezi despre ceva pentru care nu există nicio dovadă?", a izbucnit ea la început, dorind apoi să continue prin e-mail.

Citeste si: Dovezi care arată că virusul Sars-Cov-2 a fost creat în laboratorul din Wuhan. Ce spun specialiștii

Virosolog chinez: Cercetătorii de la Wuhan nu au avut simptome COVID-19

Conform publicației New York Times, Shi Zhengli a negat insistent orice ipoteză potrivit căreia laboratorul său a avut în posesia sa o tulpină a noului coronavirus înainte de pandemie.

De asemenea, virusologul din China a dezminţit informaţiile, publicate în presa americană, potrivit cărora trei cercetători de la institutul Wuhan au fost internaţi în noiembrie 2019, prezentând simptome compatibile cu COVID-19, dar şi cu cele ale unei "infecţii sezoniere", potrivit Agerpres.

Shi Zhengli nu a recunoscut nici acuzaţiile de manipulare genetică periculoasă. Aceste cercetări, cunoscute sub numele de "câştig de funcţie" (gain-of-function, în engleză), constau în modificarea deliberată a codului genetic al unei molecule, în acest caz al unui virus, într-un mod uneori inofensiv, dar uneori vizând creşterea virulenţei sau transmisibilităţii unui agent patogen pentru a fi înţeles mai bine.

Citeste si: Lupta împotriva Sars-Cov-2 continuă. Peste două miliarde de doze de vaccin administrate în lume

Cercetări "vizând să crească virulenţa virusului", inexistente la Wuhan?

Foarte controversate, cercetările de acest tip au avut loc la institutul din Wuhan, spune New York Times, care se referă la un articol publicat în 2017 de un grup de oameni de ştiinţă din laboratorul Wuhan, printre care Shi Zhengli, unde prezintă rezultatele cercetărilor în cursul cărora au fost create noi coronavirusuri de lilieci.

Întrebată de New York Times cu privire la această chestiune, responsabila chineză a spus că nu a condus niciodată experimente de tipul "câştig de funcţie" "vizând să crească virulenţa virusului".


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si