Tătaru anunţă o testare la nivel naţional pentru Covid-19, după 1 iunie

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, anunţă o testare a populaţiei la nivel naţional, după data de 1 iunie, aceasta urmând să fie realizată prin Institutul Naţional pentru Sănătate Publică.

I.C., luni 11 mai 2020 , 07:00

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Testarea va avea rolul de a verifica nivelul de imunizare a populaţiei, dar şi de răspândire a virusului, la trei luni de la debutul pandemiei în România. Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a anunţat, duminică seară, că probele pentru testarea populaţiei vor fi recoltate în luna iunie, iar în lunile iunie- iulie vor fi realizate testele, urmând a fi făcute ”probabil” zeci de mii de teste. Rafila explică că se vor folosi cele mai bune teste existente pe piaţă în acel moment pentru a vedea care este procentul de populaţie care a trecut deja prin boală – la nivel regional şi local - şi pentru a putea fi făcute aprecieri cu privire la ce urmează.

Citeste si: Reportaj cutremurător! Cum arată școala online pentru copiii din satele din România: „Cea mai mare dorință e să am și eu curent electric”

Nelu Tătaru a declarat, duminică, la Europa FM, că această testare îşi propune să evalueze starea de imunizare a populaţiei.

„Noi avem o testare pe care o facem, prin Institutul Naţional pentru Sănătate Publică şi Centrul pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile pe care o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei tocmai pentru a evalua starea atât a imunizării populaţiei, cât şi a evoluţiei ulterioare pe care o avem în colaborare cu OMS şi o facem la trei luni”, a spus ministrul Sănătăţii.

Citeste si: Nelu Tătaru: România nu a depăşit vârful pandemiei de coronavirus

Testare națională, în iunie

El a menţionat că această campanie va începe după data de 1 iunie.

„Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când se termină pandemia sau prima etapă a pandemiei, fiindcă noi nu coborâm. Astăzi avem 231 de cazuri, dar în contextul în care ieri a fost o zi de sâmbătă în care testările sunt un pic mai puţine decât în timpul săptămânii”, a transmis Nelu Tătaru.

Citeste si: Rusia - Numărul de cazuri confirmate de coronavirus a depăşit pragul de 200.000

El a precizat că evaluarea va fi făcută în funcţie de numărul de cazuri care va fi la acel moment, iar bugetul depinde de modul cum vor fi realizate testele, dacă vor fi serologice sau moleculare.

Nelu Tătaru a mai precizat că aceste teste vor fi făcute şi în funcţie de zone, unele cu focar mai mare şi altele cu focar mai mic, urmând să fie testaţi voluntarii.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si