​Guvernul României anunță că prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus Corpului de Control al Guvernului să demareze o acțiune de documentare privind achizițiile de teste de salivă la Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a anunțat luni Executivul.

Citeste si: Guvernul anunță că testarea rapidă din salivă anti-COVID-19 a elevilor nu va fi suspendată

Testarea din salivă a elevilor nu a fost suspendată

Testarea elevilor  nu a fost suspendată şi nu a fost luată în discuţie această posibilitate, a anunțat în weekend Ministerul Educației.

"Având în vedere că cea mai recentă tranşă din lotul de teste achiziţionate a fost distribuită către unităţile de învăţământ în cursul acestei zile şi în această noapte,din cauza întârzierilor în livrarea materialelor, s-a decis schimbarea temporară, pentru săptămâna 13-17 decembrie, a zilelor în care se vor efectua testele, astfel încât acestea să aibă loc în zilele de marţi şi vineri în loc de zilele de luni şi joi”, a anunțat în weekend Executivul, potrivit  News.ro.

Cei de la Ministerul Educației sunt în permanentă legătură cu cei de la Departamentul pentru Situații de Urgență pentru a găsi soluţii rapide şi eficiente în ceea ce privește  asigurarea necesarului de materiale pentru testarea preşcolarilor, a elevilor şi a personalului din învățământ.

Precizările DGSU privind achiziția testelor de salivă

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a precizat săptămâna trecută că nu reprezentanţii DSU sau IGSU au întocmit caracteristicile regăsite în caietul de sarcini elaborat în scopul achiziţionării testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, ci reprezentanţi din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, la solicitarea Oficiului Naţional de Achiziţii Centralizate.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

"În data de 8 octombrie 2021, prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 83, s-a aprobat stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgenţă medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităţilor de învăţământ", a informat DSU, printr-un

comunicat de presă. 

Conform anexei hotărârii CNSU amintite, cantitatea necesară a fost stabilită pentru 70 milioane de astfel de dispozitive medicale. Totodată, conform procedurii, Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate- ONAC, desemnat ca instituţie abilitată pentru organizarea şi derularea procedurilor de atribuire, în vederea încheierii de acorduri-cadru, conform OUG 11/2020, a iniţiat demersurile necesare realizării achiziţiei "Teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din proba de saliva", împărţită pe trei loturi, semnând mai apoi acordurile-cadru cu societăţile comerciale câştigătoare". 

Citeste si: Avertismentul ministrului Sănătății despre antivirale pentru tratarea COVID-19: ,,Sunt toxice. Se soldează cu hepatită cronică”

Potrivit comunicatului citat, "nu reprezentanţii DSU sau IGSU au întocmit caracteristicile regăsite în caietul de sarcini elaborat în scopul achiziţionării dispozitivelor medicale despre care facem referire, ci reprezentanţi din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, la solicitarea ONAC, care prevedea nevoia stringentă de sprijin din partea unor specialişti".

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Totodată, DSU menţiona că, în conformitate cu articolul 4, alineatul (2) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate este desemnat ca instituţie abilitată pentru organizarea şi derularea procedurilor de atribuire, în vederea încheierii de

acorduri-cadru. Conform actului normativ, achiziţia produselor pentru acumularea, reîntregirea şi împrospătarea stocurilor de urgenţă medicală se realizează conform prevederilor legale privind achiziţiile publice.

ONAC pune la dispoziţia Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă acordurile-cadru atribuite. Monitorizarea acordurilor-cadru şi încheierea contractelor subsecvente pentru achiziţiile prevăzute la articolul 4, alineatul (2) din OUG 11/2020 se realizează de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, prin IGSU, explica sursa citată.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si