Banda de motocicliști Hardliners este suspectată că ar fi orchestrat furtul tezaurului daci din Olanda, la comanda lumii interlope românești, pentru a fi folosit drept instrument de negociere pentru a cumpăra libertatea unui infractor român.
Clubul moto Hardliners, care a luat naștere în anul 2019 în Olanda și care, ulterior, a fost interzis printr-o decizie judecătorească pentru că „se promovează, se facilitează și se ordonă comiterea de infracțiuni”, ar fi implicat în furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents, conform RTL Nieuws. Conform sursei menționate, tezaurul dacic ar fi fost furat la comanda lumii interlope din România, cu scopul de a fi folosit ca mijloc de răscumpărare pentru eliberarea sau reducerea pedepsei unui infractor român.
Ancheta sugerează că banda Hardliners ar fi jucat un rol extrem de important în recrutarea hoților, cărora li s-a promis drept recompensă suma de câte 15 000 de euro. Amintim că aceștia, în noapte de 24 spre 25 ianuarie, au intrat în muzeu folosindu-se de o bombă pirotehnică, de unde au sustras trei brățări dacice și coiful de aur, a căror valoare se ridică la 5,8 milioane de euro.
Operațiunile de cercetare ale anchetatorilor s-au desfășurat cu precădere în zona Heerhugowaard, unde s-au efectuat mai multe arestări și percheziții. Până la acest moment, oamenii legii au arestat 7 persoane, printre care se numără Douglas W.
(36 de abi), Bernhard Z. (35 de ani) și Jan B. (20 de ani).Inițial, anchetatorii care se ocupă de caz au intrat pe fir cu principalii suspecți sub identitatea de colecționari străini și potențiali cumpărători. Aceștia au oferit suma de 400 000 de euro, însă Jan B. ar fi refuzat-o. Ulterior, acesta a fost arestat.
Comorile dacice au ajuns în Olanda după ce au fost împrumutate de la Muzeul Naţional de Artă a României (MNIR).
În urma furtului, directorul instituției a fost demis din funcție, considerându-se că decizia de a împrumuta niște piese atât de valoroase a fost cu totul irațională. Ulterior, s-a ajuns la concluzia că nu a fost respectat nici protocolul necesar pentru ca astfel de pieze de muzeu să poată să iasă din țară.