Tehnologia este instrumentul atacatorilor cibernetici, care au ca scop implementarea haosului în mediul online. Cu ajutorul unor postări false în care etichetează mai multe persoane, aceștia stârnesc curiozitatea și determină oamenii să le acceseze poveștile false.

Panică în masă pe Facebook

Postările de pe Facebook, create de atacatori, sunt creatoare de haos. Acestea sunt manevrate cu scopul de a produce click-uri, care apoi redirecționează utilizatorii către alte postări asemănătoare.

Acest tip de postări se răspândesc rapid pe rețelele sociale, deoarece mecanismul lor constă în etichetarea cât mai multor persoane, pentru creșterea audienței.

"Atacatorii apelează la trucuri diferite pentru a determina utilizatorii să dea click pe anumite link-uri care redirecționează către site-uri malițioase sau frauduloase, ori către articole sau clipuri video pentru care se încearcă astfel creșterea artificială a audienței", a transmis Directoratul Național de Securitate Cibernetică pe Facebook.

Curiozitatea din online îi determină pe utilizatori să dea click, mai ales că postările sunt despre episoade emoționante sau traumatizante din viața oamenilor.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică(DNSC) a transmis pe Facebook un exemplu de astfel de postare, creată pentru atenție, pentru a preveni oamenii de astfel de atacatori cibernetici. Conturile utilizate sunt compromise și folosesc într-o postare mai multe link-uri false, care redirecționează utilizatorii către conținut malițios, cu scopul de a îi panica.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: „Avem deja patru, acum s-a născut alta. Omoar-o”. 35 de moașe au ucis 1.000 de bebeluși fetițe. Acum ele povestesc ce s-a întâmplat- antena3.ro

"Un astfel de caz a fost prezentat săptămâna trecută de către CyberM.ro: atacatorii se foloseau de conturi compromise pentru a lansa mesaje false cu un caracter tragic, în care anunțau moartea anumitor persoane în urma unor accidente. Ținta principala a atacatorilor era, evident, stârnirea curiozității sau panicarea utilizatorilor pentru a face click pe link, cu scopul de a afla mai multe detalii. La o primă analiză, utilizatori din România care accesau acel link erau redirecționați către un clip pe Youtube, ceea ce arată ca un #hoax. Este însă posibil ca în alte cazuri similare utilizatorul să fie redirecționat către conținut malițios!", a continuat DNSC în aceeași postare.

Citește și: VIDEO- Bărbatul care a vizitat toate țările din lume s-a întors acasă după o expediție de 10 ani: „Credeam că va dura doar 4 ani”

Cum ne putem proteja de atacatorii din mediul online

DNSC atenționează oamenii care utilizează platformele online. Se recomandă evitarea pe cât posibil a accesării de link-uri și postări care pot crea panică, care nu conțin informații verificate, încă de la prima vedere. De asemenea, o altă măsură recomandată este restricționarea conturilor care vă pot eticheta pe rețelele sociale.

Într-o postare pe Facebook, Directoratul Național de Securitate Cibernetică a transmis câteva modalități de prevenție împotriva atacurilor din mediul online.

" Analizați cu atenție informațiile culese din mediul online

Raportați astfel de postări pentru SCAM sau SPAM către rețeaua socială

Citeste si: VIDEO Ar mai îmbrăca Oana Niculescu Mizil rochia de mireasă pentru a doua oară? „Sunt o femeie tânără, în putere, o femeie căreia îi place și viața.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce faci în weekendul 14-15 septembrie 2024? Hai să vezi ce locuri frumoase ți-am găsit pentru a-ți petrece timpul liber- radioimpuls.ro

Citeste si: „O grădină cu trandafiri plini de stele”: Noi imagini spectaculoase cu galaxia Andromeda, strălucind în roșu, au fost publicate de NASA- antena3.ro

Restricționați publicarea automată pe profil a postărilor în care sunteți etichetați de către prieteni sau cunoștințe pe social media. Activați posibilitatea moderării etichetărilor

Evitați accesarea link-urilor din postări cu conținut alarmant, chiar dacă recunoașteți contul și contactați persoana care a publicat informația pentru validare, pe un canal diferit de comunicare

Nu instalați programe sau aplicații, nu vă abonați la servicii și nu furnizați date personale, de autentificare sau de card, în urma accesării unor astfel de link-uri", sunt măsurile recomandate de DNSC.

Citește și: EXCLUSIV- Bucharest Pride 2023: Protejați toate familiile! Victor Ciobotaru (Accept): ”Familiile formate din persoane de același sex sunt inexistente în fața autorităților din România”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si