Iată care sunt cele mai bogate țări din lume în 2020.  

Pentru a afla care sunt cele mai bogate țări, nu este suficient să vezi câți bani produc acestea în fiecare an. Desigur că o țară precum China, cu o populație de peste 1.5 miliarde oameni, va produce mult mai mult decât San Marino, care nu are decât 33.000 de locuitori. Însă, pentru ca rezultatele să aibă mai mare acuratețe, experții financiari au considerat că ar fi mai bine să se împartă PIB-ul la numărul de oameni care trăiesc în țara respectivă.

Rezultatele (PIB/cap de locuitor) se poate să te uimească, așa că citește în continuare pentru a afla, realmente, care sunt cele mai bogate țări.

Ce este PIB?

PIB-ul sau Produsul Intern Brut reprezintă valoarea totală a bunurilor și serviciilor generate de către o țară în decursul unui an. PIB-ul pe cap de locuitor (sau PIB per capita – PPC) este un indice care oferă o măsură medie a banilor pentru care este responsabil fiecare membru al comunității unei țări.

10. Emiratele Arabe Unite, 58.466 dolari per individ

Emiratele Arabe Unite are un PIB per capital care scade de la 70.474 la 58.466 dolari și pierde două poziții în clasamentul cu cele mai bogate țări din lume. Principalul motiv este scăderea prețului țițeiului și reducerea cererii de combustibil din cauza virusului SARS-CoV-2.

Țara Emiratele Arabe Unite este formată din 7 emirate, dintre care cele mai cunoscute sunt Dubai și Abu Dhabi.

Împreună, creează o superputere în lumea petroliferă, iar majoritatea veniturilor, așa cum probabil deja știi, sunt generate de către exportul de țiței.

Sistemul de sănătate, educațional și defensiv sunt finanțate de către banii generați de pe urma industriei petroliere de succes. Din această cauză, populația Emiratelor nu plătește taxe și impozite.

Citeste si: Elon Musk a devenit cel mai bogat om din lume

9. Macao, 58.931 dolari per individ

PIB per capital scade de la 122.201 la 58.931 dolari și pierde șapte poziții în top. Principala cauză ar fi reducerea semnificativă a turismului în zonă din cauza pandemiei cu care se confruntă omenirea.

Macao este o țară mică, situată pe o peninsulă din Sudul Chinei, ce are o populație de doar 600.000 locuitori. Cu toate acestea, nimic nu o împiedică să fie una dintre cele mai bogate țari din Asia. Pe lângă cazinourile care activează în această țară, multe alte companii străine din industria jocurilor de noroc aleg să își ia licența de funcționare din Macao, datorită taxelor avantajoase.

8. Brunei, 61.816 dolari per individ

PIB per individ scade de la 83.777 cât era anul trecut la 61.816 dolari în 2020 și pierde trei poziții în top țări bogate. Principalul motiv ar fi reducerea costului și a cererii țițeiului.

Brunei reprezintă una dintre cele mai bogate țări din Orientul Îndepărtat. Situată pe coasta Mării Chinei de Sud, această mică țară este ideală pentru persoanele care nu doresc să plătească nici un fel de taxe.

7. Statele Unite ale Americii, 63.051 dolari per individ

Statele Unite ale Americii își găsesc un loc în clasamentul cu cele mai bogate țări din lume, nici nu este de mirare.

Ciudat era în anii trecuți când nu făceau parte din top.

SUA are una dintre cele mai puternice economii ale lumii, fiind totodată și o țară cu un sistem economic puternic eterogen. Astfel, putem observa cum acest stat excelează în tehnologii avansate precum computere, inteligență artificială, farmaceutice, industrie militară și aerospațială.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Cine sunt cei mai bogați oameni din România la final de 2020

6. Norvegia, 64.854 dolari per individ

cu toate că PIB per individ scade de la 76.738 la 64.854 dolari, câștigă o poziție. Principalul motiv ar fi o scădere mai puternică a țărilor ce erau mai bine clasate anul trecut.

Norvegia este una dintre cele mai bogate țări din Europa și din lume, cu toții știm asta. Norvegia este o țară foarte bogată din punct de vedere al resurselor naturale. Economia este alimentată în primul rând de hidrocarburi, având depozite uriașe de petrol și gaze naturale.

5. Elveția, 68.340 dolari per fiecare individ

Elveția deschide top 5 cele mai bogate țări din lume.

Nu este o surpriză pentru nimeni, datorită faptului că băncile elvețiene sunt cele mai bune din întreaga lume. Dar averea acestei țări nu se rezumă doar la sistemul bancar.

Elvețienii sunt și manufacturieri de excepție, astfel, produsele ca ceasurile, bricegele și ciocolatele fabricate de ei sunt extrem de renumite.

Citeste si: Care e salariul minim în Elveția. Câți bani câștigă, de fapt, cel mai prost plătiți oameni de acolo

4. Irlanda, 89.383 dolari per individ

PIB per individ crește de la 82.439 la 89.383 dolari și câștigă două poziții în top țări bogate. Principalul motiv ar fi creșterea valorii firmelor care își au sediul social în Irlanda, rezultând perceperea de taxe mai mari.

Irlanda este una dintre țările a cărei economie a înregistrat o creștere semnificativă în ultimele decenii.

3. Qatar, 91.897 dolari per individ

PIB per individ scade de la 129.726 anul trecut la 91.897 dolari în 2020, pierzând astfel două poziții. Principalul motiv, ca și în cazul altor țări din Golful Persic, ar fi scăderea prețului țițeiului și reducerea cererii de combustibil din cauza pandemiei de COVID.

Ca mulți dintre vecinii ei, Qatar și-a făcut mare parte a averii din comerțul cu petrol, fapt care i-a dezavantajat în 2020.

Exporturile unor cantități uriașe de gaze naturale ce au fost descoperite recent pe teritoriul statului au ajutat Qatarul să devină cea mai bogată țară din lume în 2019.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

2. Singapore, 95.603 dolari per individ

PIB per individ scade de la 103.717 la 95.603 dolari, dar câștigă două poziții în clasament, datorită scăderilor semnificative suferite de țările din jurul Golfului Persic ce ocupau poziții mai bune anul trecut.

Singapore este o țară foarte mică, fiind reprezentată în cea mai mare parte de capitala ei – orașul care poartă același denumire ca și statul – Singapore.

Cu toate că populația este foarte densă, găsirea unei locuințe incredibil de greoaie și de scumpă, populația țării o duce extrem bine. Tocmai de aceea insula este în prezent una dintre țările cu cel mai ridicat nivel de trai din lume.

1. Luxembourg, 112.875 dolari per individ

PIB per individ crește de la 108.813 anul trecut la 112.875 în 2020, câștigând două poziții.

Foarte mulți oameni consideră Luxembourg-ul ca fiind cea mai mică țară din Europa, dar adevărul este că state precum Monaco, Andorra, Liechtenstein și Vatican au dimensiuni mai mici.

Asta nu a împiedicat însă Luxembourg-ul să devină cea mai bogată țară din Europa anul trecut și cea mai bogată țară din lume în 2020.

Rata șomajului în acest stat este una foarte joasă, care rareori depășește 5.5% (anul acesta a fost de 5.24%) în vreme ce economia crește de la un an la altul. Acest fapt se datorează în primul rând investițiilor majore din industria oțelului, cauciucului, dar și în instituții financiare.

Citeste si: Miliardarii din China, tot mai bogați în anul pandemiei


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si