Nu este nimic plăcut să te confrunți cu o arsură, fie ea și superficială. Zona afectată devine foarte dureroasă, așa că este bine să cunoști când este cazul să apelezi la medic și când să rămâi acasă, apelând la anumite remedii care să amelioreze durerea și să vindece cât mai repede plaga.

Tipuri de arsuri, în funcție de complexitate

Arsurile sunt de mai multe feluri.

Cele de gradul 1 afectează doar epidermul, zona devine roșie, ușor umflată și dureroasă. Nu este o arsură profundă. Arsurile de gradul 2 afectează mai în profunzime, atât epidermul, cât și dermul fiind afectate. Zona devine dureroasă, pielea este roșie, iar vindecarea se produce mai greu. Arsurile de gradul 3 sunt cele mai profunde și de această dată ai nevoie de intervenția medicilor. Nu este foarte dureroasă deoarece nervii sunt distruși. Sunt afectate toate straturile pielii.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

O arsură de gradul I, dar și arsura de gradul II (mai mică de 5 centimetri) pot fi tratate cu ușurință acasă, fără să fie nevoie de intervenția medicului specialist.

Arsurile de gradul III, dar și cele situate la nivelul feței sau la nivelul organelor genitale, indiferent de tipul de arsură au nevoie de intervenția medicului specialist. La fel este și cazul arsurilor solare, cele de gradul III afectând pielea în profunzime. Persoanele cu tenul deschis la culoare sunt cele mai predispuse arsurilor solare, având un nivel scăzut de melanină, acea protecție naturală a pielii. Este bine de știut că arsurile solare aduc și o stare de disconfort.
Pe lângă senzația de usturime sau înroșire a pielii, apar frisoane, dureri de cap, febră sau eritem.

Și pentru că astfel de accidente casnice sunt destul de des întâlnite, iată mai jos 10 remedii arsuri de care este bine să te folosești:

  1. Apa rece – dacă arsura este superficială, afectând doar țesutul de deasupra (epidermul), atunci ai putea să introduci mâna, degetul sau zona afectată în jetul de apă rece. Chiar dacă după ce închizi robinetul cu apă rece, zona te va ustura, în realitate acest truc face parte din categoria acelor remedii arsuri care reușesc să răcească zona și să oprească evoluția arsurii. Atunci când nu ai la îndemână apă rece, ai putea folosi orice lichid rece, precum lapte, ceai sau chiar gheață. Nu scoate mâna sau zona afectată imediat din apă, ci lasă să acționeze circa 30 de minute, acest tratament arsuri cu apă rece fiind eficient pentru calmarea durerii.
  2. Aplică gel cu aloe vera- acesta este un remediu rapid, numai bun de aplicat acasă atunci când suferi de o arsură ce nu are nevoie de intervenția medicului. Este un bun tratament naturist arsuri piele, contribuind chiar și la vindecare. Gelul de aloe vera se poate aplica pe zona afectată de câteva ori pe zi. Dacă nu ai cum să faci rost de planta pentru a prepara gelul acasă, atunci folosește o cremă din aloe vera.
    Tot aloe vera este un bun remediu pentru arsurile solare.
  3. Uleiul de cocos face parte din categoria acelor remedii pentru arsuri solare cât mai eficiente. Bogat în acizi grași esențiali, vitamina E și acid lauric, uleiul de cocos are o acțiune antibacteriană și antifungică, fiind potrivit pentru tratarea arsurilor superficiale ale pielii sau pentru tratarea arsurilor solare. Se aplică pe piele, tratând roșeața și usturimea și grăbind vindecarea.
  4. Miere pentru arsuri, o soluție la îndemână. Cine nu a auzit de proprietățile binefăcătoare ale mierii! Ori de câte ori te confrunți cu o arsură este bine să aplici miere pe zona afectată, grăbind vindecarea și ameliorând simptomele.
  5. Tinctura de propolis este un alt remediu pe care îl poți folosi atunci când vrei să tratezi o arsură acasă, fiind superficială. Dacă nu prezinți niciun fel de alergie la propolis, aplicând tinctura vei vedea cum reușești să grăbești vindecarea.
  6. Mușețelul are proprietăți dezinfectante. De aceea, ar fi bine să prepari ceai de mușețel acasă, să aplici cu ajutorul unei comprese pe zona afectată și astfel vei alunga durerea și vei grăbi vindecarea. În plus, mușețelul contribuie la dezinfectarea zonei, ferindu-te de infecții.
  7. Crema de gălbenele este folosită de cei ce suferă de arsuri, dar și pentru tratarea unor plăgi de mici dimensiuni. Gălbenelele sunt remedii foarte bune atât pentru arsurile obișnuite, dar și pentru arsurile solare. Aplică crema fără niciun fel de probleme și nu vei avea efecte adverse.
  8. Bicarbonatul de sodiu este un bun remediu pentru arsurile solare. Dacă suferi de usturime, imediat după ce ai venit de la plajă, poate că ar fi bine să pregătești cada și să adaugi în apă bicarbonat de sodiu. Vei vedea că senzația de usturime se va ameliora.
  9. Iaurtul face parte din categoria acelor remedii arsuri eficiente. Iaurtul conține probiotice, iar acest lucru contribuie la ameliorarea simptomelor provocate de arsuri. Nu este nimic mai neplăcut decât durerea provocată de arsuri, așa că este bine să aplici iaurt pe zona afectată.
  10. Castraveții constituie și ei un remediu eficient pentru calmarea zonei afectate. Aplică o pastă din castraveți, dați la blender, pe zona arsă și vei beneficia de un efect răcoritor, mai mult ca sigur.

Ori de câte ori suferi de o arsură este bine să evaluezi atent profunzimea acesteia. Apelează la serviciile de urgență atunci când sunt afectate toate straturile pielii sau arsura este de mari dimensiuni. Dacă arsura este la suprafață și destul de mică ori atunci când suferi de arsuri solare, folosește-te de remediile naturiste pe care le cunoști pentru a estompa durerea și pentru a grăbi vindecarea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si