Tot mai mulți pacienți la Unităţile de Primiri Urgenţe. Raed Arafat: „Faptul că vii cu ambulanţa nu înseamnă neapărat că eşti cod roşu sau cod galben”

Şeful DSU, medicul Raed Arafat a declarat joi că numărul pacienţilor care se prezintă la Unităţile de Primiri Urgenţe s-a dublat în 2022, faţă de anul 2021. Deși cei mai mulți apelează la ambulanță cu gândul că vor avea întâietate, șeful DSU restabilește regulile.

Author: Laura Macovei joi 19 ianuarie 2023 , 13:13

Tot mai mulți pacienți la Unităţile de Primiri Urgenţe. Raed Arafat: „Faptul că vii cu ambulanţa nu înseamnă neapărat că eşti cod roşu sau cod galben”

Tot mai mulți pacienți la Unităţile de Primiri Urgenţe. Raed Arafat: „Faptul că vii cu ambulanţa nu înseamnă neapărat că eşti cod roşu sau cod galben”

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„În anul 2021, unităţile şi compartimentele de primiri urgenţe din ţară au văzut 2.482.967 de pacienţi. În anul 2022, ne-am întors la perioada prepandemică şi chiar cu creştere, la 4.570.111

pacienţi văzuţi în unităţile şi compartimentele de primiri urgenţe. O să spună cineva că nu toţi aceşti pacienţi trebuie să ajungă aici. Da, aşa este. Dar haideţi să vedem procente. Codul Roşu şi Codul Galben împreună, în anul 2021, au fost în jur de 650.000 de cazuri.

Ce reprezintă Codul Roșu 

În anul trecut, 2022, au ajuns la 750.000 de cazuri. Unde viaţa este în imediat pericol sau cazul poate să se degradeze şi să ajungă foarte rapid la Cod Roşu. După care codul verde, de la 2.366.144, în 2021, la 3.166.656

în 2022. Deci o creştere puţin sub un milion de cazuri. Aici e confuzia de codul verde pe care îl folosim în stradă, unde zicem că pacientul nu are probleme majore şi putem aştepta, şi codul verde de la UPU, care înseamnă că pacientul are nevoie de resurse semnificative, nu poate fi rezolvat în altă parte, dar poate aştepta, pentru că starea lui nu pune viaţa în pericol. Vă dau exemplul unei fracturi, a unei plăgi de cusut, a unei dureri... Şi atunci bolnavul poate aştepta până să fie văzut şi poate trece de 10-15 minute în care trebuie rezolvate şi primite cazurile de cod roşu şi galben ”, a declarat Raed Arafat.

Citește și: Vaccinarea antigripală, în farmacii

În cazul pacienților care nu prezintă afecțiuni grave și nu necesită investigații amănunțite, sunt alocate alte coduri de culori.

Citeste si: Greșeala fatală făcută de iubita lui Gicuţă din Apărători, după ce a fost băgată în portbagaj pentru a-i da foc- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

„După care, la UPU mai avem două coduri. Codul alb şi codul albastru. Aceste cazuri putem spune că pot fi văzute şi în alte părţi, pentru că nu au nevoie de resurse semnificative, puţine dintre ele au nevoie de investigaţii, puţine au nevoie de consulturi complexe.

Triajul este unul extrem de important 

A avea un UPU care să se ocupe numai de codul galben şi codul roşu este ineficient din punct de vedere al costurilor şi asta înseamnă să pierdem cazuri ascunse printre pacienţii care vin şi sunt de cod verde sau cod albastru şi ne trezim, de fapt, cod galben care trebuie imediat consultat. Asta se vede la triaj şi la momentul unde medicul consulta pacientul şi vede dacă este nevoie de investigaţii, să fie sigur ”, a mai afirmat medical.

Citește și: Două tinere lovite pe trotuar

Medicul mai afirmă că triajul din UPU devine extrem de important.

Citeste si: „A aruncat benzină pe mine.” Oana Lis, despre copilăria ei. Vedeta a trăit clipe de coșmar- kfetele.ro

Citeste si: Expresia nefericii de pe chipul lui Ben Afleck la Premiile Grammy 2023 a provocat isterie în rândul fanilor! Internauții au lansat glume pe seama apariției actorului- radioimpuls.ro

„Este ca la o situaţie de dezastru în stradă, unde acolo mă duc şi triez victimele multiple, pe cine duc primul, pe cine duc al doilea. În UPU la fel, la intrare există un triaj cine-i cod galben, cine-i cod roşu, cine-i cod verde şi tot. Faptul că vii cu ambulanţă nu înseamnă neapărat că eşti cod roşu sau cod galben, şi faptul că vii pe picioarele tale nu însemna că eşti cod verde sau alb. Avem cazuri intercalate ”, a mai precizat Arafat.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si