Tradiții de Sf. Constantin și Elena: Ce nu ai voie să faci în această zi?

Tradiții de Sf. Constantin și Elena: Iată ce nu ai voie să faci în această zi!

Ziua de 21 mai este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox, închinată Sfinților Împărați Constantin și mama sa, Elena. Acești doi mari sfinți sunt pomeniți pentru rolul esențial pe care l-au avut în sprijinirea creștinismului în primele secole. Sărbătoarea este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri, unele cu rădăcini adânci în cultura populară românească.

Cine au fost Sfinții Constantin și Elena?

Constantin cel Mare a fost primul împărat roman care a adoptat creștinismul și a emis Edictul de la Milano în anul 313, prin care creștinismul a devenit religie permisă în Imperiul Roman. Mama sa, Elena, este recunoscută pentru descoperirea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos și pentru contribuția sa la construirea de biserici importante în Țara Sfântă.

Tradiții și obiceiuri în ziua de 21 mai

Iată o serie de tradiții pentru sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena!

Protecție pentru agricultori și păsări

În tradiția populară, ziua Sfinților Constantin și Elena este considerată o zi de hotar între primăvară și vară. Țăranii nu muncesc pe câmp în această zi, pentru a nu atrage grindina sau dăunătorii asupra recoltelor. Se spune că, dacă se respectă această sărbătoare, păsările de pădure nu vor distruge semănăturile.

Citește și: Mesaje de Sf. Constantin și Elena 2025: La mulți ani pentru cei care își serbează onomastica

Focuri în curți

În unele regiuni, oamenii aprind focuri în curți sau la marginea câmpurilor, cu credința că astfel vor ține la distanță spiritele rele și animalele sălbatice. Acest obicei are origini precreștine, dar a fost adaptat sărbătorii creștine.

Sf. Constantin și Elena

Sf. Constantin și Elena

(sursa foto: PixaBay)

Ziua graurului

Aceasta este considerată și o zi în care „graurii” (păsări mici care distrug viile) trebuie alungați simbolic. În satele viticole, oamenii obișnuiau să bată tobele sau să facă zgomot pentru a speria păsările.

Citește și: Pe ce dată pică Înălțarea Domnului în 2025: Este sau nu zi liberă de la stat?

În această zi nu se lucrează

În multe zone din țară, oamenii nu lucrează în această zi, mai ales femeile, de teamă să nu li se întâmple nenorociri. Se crede că neglijarea sărbătorii poate atrage boli sau ghinion.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...