Pe ce dată pică Înălțarea Domnului în 2025: Este sau nu zi liberă de la stat?

Află pe ce dată pică Înălțarea Domnului în 2025 și dacă este sau nu zi liberă de la stat!

Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine din calendarul ortodox, fiind celebrată la 40 de zile după Paște. În 2025, această zi cu profundă semnificație religioasă este sărbătorită pe 29 mai, într-o zi de joi, așa cum este tradiția.

Ce semnifică Înălțarea Domnului

Potrivit relatărilor biblice, la 40 de zile după Înviere, Iisus Hristos li s-a arătat ucenicilor pentru ultima oară, i-a binecuvântat și s-a înălțat la cer, marcând astfel finalul prezenței Sale fizice pe pământ și începutul vieții divine alături de Tatăl.

Evenimentul este menționat în Evanghelia după Matei, capitolul 28, unde Iisus le încredințează ucenicilor misiunea de a duce mai departe învățătura Sa.

Această zi simbolizează victoria lui Hristos asupra morții și păcatului, dar și promisiunea mântuirii pentru toți cei care cred în El. Este un moment de tranziție spirituală și o etapă esențială în planul mântuirii, precedând Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătorită la Rusalii.

Citește și: Pe ce dată sunt Moșii de vară în 2025. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților?

Este Înălțarea Domnului zi liberă în 2025?

Deși are o semnificație religioasă majoră, Înălțarea Domnului nu este zi liberă legală în România. Cu toate acestea, este o zi marcată cu solemnitate în biserici și în rândul credincioșilor.

Următoarea zi liberă legală va fi luni, 9 iunie 2025, când se sărbătorește a doua zi de Rusalii (Cincizecimea).

Înălțarea Domnului 2025

Înălțarea Domnului 2025

(sursa foto: PixaBay)

Ziua Eroilor 2025

În România, sărbătoarea Înălțării Domnului coincide și cu Ziua Eroilor, un moment de comemorare a celor care s-au jertfit pentru credință, libertate și apărarea țării. În toate bisericile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire a eroilor români, iar în multe localități au loc ceremonii militare și religioase la monumentele eroilor.

Citește și: Sf. Constantin și Elena 2025: Pe ce dată se sărbătoresc? Este zi de mare sărbătoare

Tradiții și obiceiuri de Înălțare

În popor, Înălțarea Domnului mai este cunoscută și ca Ispas, după numele unui cioban care, conform tradiției, ar fi fost martor la acest eveniment divin. Multe obiceiuri legate de această zi s-au păstrat de-a lungul timpului:

  • Slujbe speciale la biserică și pomenirea eroilor.
  • Sfințirea frunzelor de nuc și ramurilor de tei, care apoi se pun la icoane sau la uși, pentru a aduce noroc și a proteja gospodăria.
  • Nu se muncește, nu se spală și nu se face curățenie, pentru că se spune că aduce ghinion.
  • Se dă de pomană ouă roșii, pască, cozonac și alte bucate tradiționale de Paște.
  • În unele regiuni, se practică obiceiul zburătorului – copiii fac păsări de hârtie pe care le aruncă în aer, simbolizând Înălțarea lui Iisus.
  • Vizite la cimitire și aprinderea de lumânări la mormintele celor adormiți.
  • Tradiția spune că nu se împrumută sare sau foc, pentru că „îți dai norocul”.
  • Este, totodată, ultima zi în care se mai mănâncă ouă roșii.
  • În unele zone, se taie păr din cozile vitelor și se îngroapă într-un furnicar, ca un gest de protecție.

„Hristos S-a Înălțat”- „Adevărat S-a Înălțat!”

În ziua Înălțării, credincioșii se salută cu „Hristos S-a Înălțat!”, iar răspunsul este „Adevărat S-a Înălțat!”, o formulă care păstrează vie semnificația profundă a sărbătorii.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...