Tradiții de Sfinții Constantin și Elena. Ce nu trebuie să faci astăzi

Tradiții de Sfinții Constantin și Elena. Sărbătoare mare astăzi pentru creștinii ortodocși. Peste 1,7 milioane de români își sărbătoresc onomastica. Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului.

Author: Razvan Ilie vineri 21 mai 2021 , 08:10

Sfintii Constantin si Elena. Zi importantă în calendarul creștin-ortodox [Sursa foto: Manastirea Suruceni]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Tradiții de Sfinții Constantin și Elena. Sfinții Mari Împărați Constantin și Elena sunt pomeniți în fiecare an în calendarul ortodox pe data 21 mai. Vezi mai jos cine au fost Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare.

Citeste si: Imagini cu mesaje frumoase de Sf. Constantin şi Elena: La mulţi ani!

Tradiții de Sfinții Constantin și Elena. Cine au fost Constantin și Elena

Sfântul Constantin cel Mare s-a născut în anul 272, în cetatea Naissus, din provincia romană Moesia Superior.

Tatăl său, Constanțiu Chlor, care la acea vreme era general, a ajuns mai târziu la conducerea imperiului cu titlul de "caesar". Forma de conducere a Imperiului Roman era atunci tetrarhia, doi "augustus" și doi "caesari", aceștia ajungând în cele din urmă să-și dispute puterea.

Citeste si: Sf. Constantin și Elena 2021. Ce nu ai voie să faci pe 21 mai? Este mare păcat

Tradiții de Sfinții Constantin și Elena. Constantin cel Mare, proclamat de armată împărat, a intrat în conflict cu fiul fostului împărat Maximian, Maxențiu. Lupta dintre Constantin și cezarul care stăpânea Roma, împreună cu ținuturile de Răsărit ale imperiului, Maxențiu (317-313), a fost câștigată de Constantin la Turin și Verona, urmând ca acesta să vină asupra Romei. Bătălia decisivă cu Maxențiu a fost dată la Podul Milvius, lângă Tibru, în octombrie 312.

Citeste si: Mesaje Sf. Constantin şi Elena: Cele mai frumoase felicitări şi urări cu La mulţi ani Constantin şi Elena

Viziunea lui Constantin cel Mare și recunoașterea oficială a creștinismului

În ziua premergătoare luptei, rugându-se "Dumnezeului tatălui său", Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă și o inscripție: "in hoc signo vinces" (prin acest semn vei birui), conform mărturiei lui Eusebiu de Cezareea, scriitor bisericesc.

Citeste si: Ce se întâmplă cu pensiile românilor în anul 2024? Anunțul oficial făcut de Marcel Ciolacu- kanald.ro

Citeste si: Gestul controversat făcut de Alex Ashraf, la scurt timp după ce Oana Zăvoranu a confirmat divorțul. Care a fost prima reacție a bărbatului cu privire la despărțirea de brunetă- wowbiz.ro

În noaptea în care a urmat împăratul și-a însemnat cu crucea toate steagurile armatei sale. Bătălia de-a doua zi a fost câștigată de Constantin care a intrat biruitor în Roma, iar Maxențiu s-a înecat în apele Tibrului.

Un an mai târziu (313), Constantin a emis Edictul de la Mediolanum (Milan), prima recunoaștere oficială a creștinismului, prin care se punea capăt persecuțiilor împotriva creștinilor și se garanta libertatea credinței și a cultului. Din anul 324 Constantin a rămas singur la conducerea Imperiului Roman, poziție pe care și-a menținut-o până la sfârșitul vieții (337).

Împărăteasa Elena, crucială pentru reformele dispuse de Constantin cel Mare

În această perioadă, Biserica a cunoscut o mare înflorire pe tot întinsul imperiului. Împărăteasa Elena, mama lui Constantin cel Mare, având o contribuție majoră în susținerea acestui efort înnoitor.

Reformele dispuse de împăratul Constantin cel Mare au inclus și ridicarea unei noi capitale, pe Bosfor. Cetatea s-a chemat Constantinopol și a fost inaugurată la 12 mai 330.

Tot mai mulţi cercetători sunt de părere că deciziile împăratului, favorabile creştinismului, s-au datorat mai ales mamei sale, împărăteasa Elena, care, "cu mână de fier şi credinţă tare", s-a aflat în permanenţă în umbra unicului său fiu, Constantin.

Tradiții de Sfinții Constantin și Elena

Împărații Constantin și Elena, trecuți în rândul sfinților "întocmai ca apostolii"

Mama lui Constantin, Sfânta Elena, a fost atașată foarte mult de valorile religiei creștine. Prin râvna ei pentru descoperirea relicvelor sfinte a fost descoperit locul Golgotei și s-a găsit lemnul crucii pe care a fost răstignit Hristos. Sfânta Elena s-a implicat direct în construcția a trei lăcașuri: Biserica Învierii, deasupra Sfântului Mormânt și a Golgotei, Biserica Nașterii de la Betleem și Biserica Înălțării Domnului de pe Muntele Măslinilor.

Citeste si: „Minunată, o fată așa cum mi-am dorit de la viață, să am lângă mine.” Ce a declarat Marius Elisei despre noua sa relație- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop zilnic, 29 septembrie 2023: Berbecii au o zi potrivită pentru a rezolva eventualele conflicte și pentru a construi legături mai puternice. Nativii Gemeni sunt mai muncitori ca niciodată- radioimpuls.ro

Pentru marea contribuție la răspândirea și înflorirea creștinismului, Constantin și mama sa, Elena, au fost trecuți de Biserica Ortodoxă în rândul sfinților și sunt socotiți "întocmai cu apostolii".

Tradiţii de Sf. Constantin şi Elena 2021

Există, în ziua de  Sf. Constantin și Elena, și o serie de obiceiuri și superstiții, care fac referire la vara ce urmează să-și facă apariția, și anume:

  • mulți agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului;
  • în unele regiuni ale țării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor, se vorbește că tot ce se seamănă după această zi se va usca;
  • podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii;
  • ziua de Sfântul Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului;
  • femeile, pentru a alunga duhurile rele și necurate, tămâie și stropesc cu aghiasmă;
  • pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin fumul focului obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.

Tradiții de Sfinții Constantin și Elena

În ziua praznicului de Constantin și Elena nu este bine să divorţezi sau să renunţi la o prietenie. Tradiția spune că, în caz contrar, toată viaţa vei avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental.

Potrivit tradiției, nu este bine azi să dai păsărilor cerului pâine, pentru că risipeşti sporul casei, și nu trebuie să strici cuibul păsărilor care au pui, oricât de zgomotoase ar fi ele, deoarece se crede că în familie vor fi necazuri tot anul.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si