Tradiții și superstiții în Sâmbăta Mare. Ce trebuie să facă credincioșii în seara de Înviere după ce iau lumină?

Tradiții superstiții Sâmbăta Mare. Sâmbăta Mare este ultima zi din Postul Paștelui și totodată ziua în care se prăznuiește îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos, precum și pogorârea Lui în Iad, salvând astfel neamul omenesc și scoțându-l din stricăciune.

Author: Madalina Grigore vineri 22 aprilie 2022 , 21:00

Tradiții și superstiții Sâmbăta Mare

Tradiții și superstiții în Sâmbăta Mare.

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Tradiții superstiții Sâmbăta Mare. Sâmbăta Mare este ziua în care Iisus Hristos a fost îngropat, iar credincioșii se pregătesc pentru marea veghe.

În seara de Sâmbătă se aprind luminile în bisericile ortodoxe și are loc slujba de Înviere. Iată care sunt tradițiile și superstițiile pentru această zi sfântă!

Tradiții și superstiții Sâmbăta Mare

Tradiții în Sâmbăta Mare. În această zi credincioșii merg la Spovedanie și Împărtășanie

Potrivit tradiției, în dimineața Sâmbetei Mari, copiii și adulții merg îmbrăcați în haine noi la biserică pentru a se spovedi și pentru a se împărtăși.

Seara, în toate bisericile ortodoxe, are loc slujba de Înviere. Fiecare gospodină trebuie să aducă un coș plin cu preparate care vor fi sfințite, la sfârșitul slujbei acestea vor fi împărțite persoanelor nevoiașe.

La miezul nopții, preoții cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: „veniți sa luați Lumină!”. Credincioșii aprind lumânări si transmit mai departe până când toți cei prezenți au lumânările aprinse.

Citeste si: Tradiții și superstiții în Vinerea Mare. Este zi de post negru

Citeste si: Alexandra Dumitru, câștigătoarea sezonului opt ''Bravo, ai stil!'', a intrat în posesia premiului de 100.000 de lei- kanald.ro

Citeste si: Cum a fost, de fapt, relația Marcelei Fota cu fostul soț?! Acum a recunoscut: „Copilul meu nu știe”- wowbiz.ro

Tradiția spune că după ce au luat lumină credincioșii trebuie să meargă la mormintele celor trecuți în neființă pentru a le spune și lor astfel că a venit Învierea Domnului.

Se spune că lumânarea de la Înviere nu trebuie stinsă până acasă, unde creștinii trebuie să înconjoare casa de trei ori pentru a îndepărta spiritele rele.

Resturile de la lumânările de la Înviere trebuie păstrate cu credință de către oameni pentru că în vreme de necaz, grindină, furtună, acestea sunt de ajutor dacă sunt aprinse și prin rugăciune.

Urarea tradiţională de Paşte a creştin-ortodocşilor este „Hristos a Înviat”,  la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat”. Acestea sunt valabile timp de 40 de zile după Paște până la sărbătoarea Înălțării Domnului. Urările trebuie spuse și în momentul ciocnirii ouălor.

Citeste si: „Mă pregătesc pentru confruntarea cu fostul meu soț, am niște emoții foarte mari, dar cred că Dumnezeu este cu mine.” Dana Roba este pe cale să fie față în față cu Daniel Balaciu, după evenimentul tragic care a avut loc în urmă cu trei luni- kfetele.ro

Citeste si: "Am cunoscut un om dezinvolt, cu vorbele la el. Chiar nu mai știu ce să mai cred". Dorian Popa, noi clarificări privind investițiile făcute. Cum a ajuns să-l cunoască pe milionarul Călin Donca- radioimpuls.ro

Tradiții și superstiții Sâmbăta Mare

Superstiții în Sâmbăta Mare. De ce nu este bine să pui mâna pe sare?

Iată care sunt cele mai cunoscute supertiții din noaptea de Înviere!

  • În noaptea de Înviere se deschid cerurile, ard comorile pământului, şi acum este moment prielnic pentru vrăji şi farmece;
  • Cine se va naşte de Paşte, când se trag clopotele, va fi un om norocos de-a lungul vieţii;
  • Se crede că sufletele celor care mor în Sâmbăta mare oscilează între Rai şi iad, între lumea viilor şi lumea morţilor;
  • Nu este bine să pui mâna pe sare, pentru că iţi vor asuda mâinile la vară;
  • Se crede că în cele trei zile de Paşte ard, în cer, nevăzute, trei candele mari, notează tradițiisuperstiții.

Citeste si: Sfaturi pentru Săptămâna Mare

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si