Transformatorul toroidal – ce este și pentru ce se utilizează?

Transformatoarele toroidale sunt un anumit tip de transformatoare utilizate în așa-numitele tehnici de iluminat și audio, precum și în multe aplicații electronice. Ce sunt transformatoarele de acest tip, ce fel de construcție au și unde sunt folosite?

M.A., vineri 26 iunie 2020 , 11:20

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ce este transformatorul toroidal?

Transformatorul toroidal este un dispozitiv care permite transferarea și modificarea tensiunii și a curentului alternativ, fără a schimba frecvența semnalului. Numele acestor dispozitive provine de la construcția toroidală (inelară) a bobinelor înfășurate în jurul miezului.

Miezul transformatorului toroidal este confecționat de obicei din ferită sau materiale magnetodielectrice obținute prin presare sau turnare. De asemenea, miezul poate fi produs din tablă electrotehnică anizotropă rulată sau din bandă nanocristalină sau amorfă. Miezurile bobinate generează o pierdere ușor mai mare, cauzată de perturbarea inducției magnetice prin distanțarea dintre bobinele miezului.

Avantaje și exemple de aplicații ale transformatoarelor toroidale

Transformator toroidal prezintă multe avantaje, datorită cărora este utilizat pe scară largă în aplicații electrice, electrotehnice și în sisteme de iluminat. Unul dintre avantajele-cheie ale acestui tip de transformatoare este construcția compactă, ceea ce înseamnă că transformatoarele toroidale au dimensiuni mai mici în comparație cu cele ale transformatoarelor tradiționale.

Producția de transformatoare toroidale este mai scumpă decât producția de transformatoare standard. Acest lucru se explică prin faptul că procesul tehnologic este mai complicat, fiind necesară înfășurarea bobinelor pe un miez uniform, deja pregătit.

Cu toate acestea, procesul de producție mai scump este compensat de avantajele și parametrii tehnici obținuți de transformatoarele toroidale. Datorită construcției uniforme a miezului, transformatorul toroidal generează mai puține pierderi de energie în miez. Mai mult decât atât, are o reactanță de dispersie redusă. O caracteristică importantă a miezului magnetic toroidal este faptul că asigură parametri magnetici mai buni, limitând apariția interferențelor semnalului transformat.

Datorită avantajelor pe care le prezintă, transformatorul toroidal se montează în multe sisteme. Îl putem găsi, printre altele, în: dispozitive de măsurare, sisteme de sunet, sisteme de iluminat, invertoare, surse de alimentare, amplificatoare, televizoare, aparate de radio și multe alte dispozitive electronice și electrotehnice.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si