Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), după accidentul produs duminică, în care a fost implicată nava de transport animale vii Queen Hind, din dispoziţia preşedintelui ANSVSA, s-au întreprins acţiuni suplimentare pentru o mai bună gestionare a situaţiei.

În acest sens, s-a dispus suplimentarea echipelor de medici veterinari oficiali care verifică îmbarcarea pe nave a animalelor din Postul de Inspecţie la Frontieră Constanţa Nord, cu câte 5 medici veterinari oficiali din cadrul DSVSA Constanţa.

În 29 noiembrie, au fost supuse controlului sanitar veterinar de către aceste echipe cu efectiv mărit două nave care intenţionau să transporte animale către Arabia Saudită.

"La una dintre nave, autorizată sanitar veterinar pentru transportul animalelor de către DSVSA Constanţa, inspectorii au depistat neconformităţi privind echipamentele necesare asigurării bunăstării şi trasabilitatea animalelor. Precizăm că nava urma să transporte un număr de 16.500 de ovine, iar la data efectuării controlului era încărcată în jur de 50% din efectivul destinat acestui transport", arată ANSVSA.

Citeste si: Preşedintele brazilian îl acuză pe Leonardo DiCaprio că a finanţat incendiile din pădurea amazoniană

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Termoenergetica este, de la 1 decembrie, noul operator de termie din Capitală

În ceea ce priveşte facilităţile de hrănire şi cele de adăpare s-a constatat că nu toate boxele erau dotate cu un număr corespunzător de jgheaburi de adăpare. De asemenea, cantitatea de furaje încărcată era insuficientă faţă de cea necesară.

"Ca urmare, ANSVSA a decis reţinerea transportului respectiv.

Pentru evitarea stresului, animalele aflate la bordul navei rămân cazate în condiţii de bunăstare. Serviciile veterinare supraveghează ca personalul navei să asigure hrănirea şi adăparea acestora. Animalele vor fi menţinute pe navă până la remedierea neconformităţilor constatate, dar nu mai mult de 72 de ore", precizează ANSVSA.

De asemenea, se arată în comunicat, celula de criză constituită la nivelul ANSVSA a primit atribuţii suplimentare care privesc monitorizarea exporturilor navale, respectiv afluirea animalelor către punctele de ieşire unde acestea se îmbarcă, graficul de sosire/plecare ale navelor în port, controalele efectuate de către serviciile veterinare la îmbarcarea animalelor în vederea transportului.

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pe două pahare de șampanie la Disneyland? „O fi șampanie din aia bună cu aur. Chiar dacă e scump, aia e.”- kfetele.ro

Citeste si: Cornel Constantiniu se luptă de 33 ani cu boala Parkinson. Soția solistului, despre greutățile prin care trec: "Are 8 operații pe creier"- radioimpuls.ro

Citeste si: Avertismentul oamenilor de știință: S-au activat punctele critice care ameninţă civilizaţia

"În ceea ce priveşte animalele aflate pe nava care a eşuat în portul Midia, au fost salvate în total 252 de oi, din care au supravieţuit 181, cărora li se asigură asitenţa sanitară veterinară permanentă. Starea lor de sănătatea este monitorizată, iar fişele clinice de observaţie sunt transmise către celula de criză din cadrul ANSVSA", mai precizează instituţia.

O navă încărcată cu peste 14.000 de oi a eşuat duminică, în Portul Midia, autorităţile portuare reuşind salvarea întregului echipaj.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si