Trei efecte secundare ale vaccinurilor Pfizer și Moderna sunt în curs de investigare

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis că în acest moment sunt studiate trei reacţii raportate de un număr mic de persoane după vaccinarea împotriva Covid-19 cu vaccinurile dezvoltate de Pfizer şi Moderna pentru a evalua dacă sunt posibile efecte secundare.

Author: Andreea Bolocan joi 12 august 2021 , 10:02

Testare efecte secundare vaccin studiu EMA
Testare efecte secundare vaccin[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Eritemul multiform, care este o formă de alergie a pielii, glomerulonefrita sau inflamaţia rinichilor şi sindromul nefrotic, o afecţiune a rinichilor caracterizată de pierderi de proteină prin urină, sunt studiate de comitetul de siguranţă al EMA, potrivit instituţiei.

Se știe clar  că Pfizer, care este de departe cel mai mare furnizor de vaccinuri pentru Covid-19 al UE, şi Moderna nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea Reuters.

Citeste si: Un nou vaccin anti-COVID pentru cetățenii din UE

Puţin peste 43,5 milioane de doze de vaccin Moderna, Spikevax, au fost administrate în Spaţiul Economic European începând cu 29 iulie, a spus EMA, comparativ cu mai mult de 330 de milioane de doze de vaccinuri ale Pfizer, Comirnaty, dezvoltate împreună cu compania germană BioNTech.

Citeste si: Primele declarații ale mamei fetei al cărei corp neînsuflețit a fost găsit în lada unei canapele. Ce le-a spus femeia anchetatorilor- kanald.ro

Citeste si: "Din păcate" Medicii au făcut anunțul înfiorător despre Dana Roba, după ce bruneta a fost operată pe creier! Care sunt șansele de recuperare, în aceste momente- wowbiz.ro

În luna iulie a acestui an, EMA a găsit o posibilă legătură între cazuri rare de inflamaţie cardiacă şi vaccinurile cu ARNm. Cu toate acestea, autoritatea de reglementare europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au subliniat că beneficiile acestor vaccinuri depăşesc orice riscuri.

Miercuri, 12 august 2021, EMA nu a oferit detalii despre câte cazuri ale afecţiunilor investigate au fost înregistrate, însă a precizat că a solicitat mai multe date companiilor.

Tulburările menstruale, posibilă afecțiune în urma vaccinării

EMA nu a recomandat modificări ale etichetării vaccinurilor. Acesta a dezvăluit noile evaluări ca parte a actualizărilor de rutină la secţiunea de siguranţă a bazei de date a tuturor vaccinurilor autorizate şi a adăugat tulburările menstruale ca o afecţiune pe care o studiază în legătură cu vaccinurile, inclusiv cele de la AstraZeneca şi J&J, după actualizarea făcută de EMA săptămâna trecută.

Vaccin anti-COVID[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Peste jumătate din populaţia UE este vaccinată complet împotriva Sars-Cov-2

Acțiunile BioNTech și Pfizer au scăzut

Se pare că acţiunile Moderna, care au urcat cu peste 75% până la închiderea de marţi a tranzacţiilor, de la mijlocul lunii iulie, când au fost incluse în indicele S&P 500, au scăzut miercuri cu aproximativ 16%, la 384 dolari pe unitate. Pe de altă parte, acţiunile listate în SUA ale BioNTech au coborât cu 14,4%, iar cele ale Pfizer cu aproape 4%.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si