Trei reţete tradiţionale pentru masa de 1 decembrie. Ce mâncăm de Ziua Naţională?

Ziua de 1 decembrie este una extrem de importantă pentru români şi cum se poate sărbători mai bine, dacă nu cu o masă bogată, plină cu preparate tradiţionale? Ei bine, noi avem secretele pentru trei reţete gustoase, nu mai bune pentru a petrece pe cinste.

M.C.B., sâmbătă 01 decembrie 2018 , 09:40

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Cel mai căutat preparat pentru 1 decembrie este chiar fasolea cu ciolan afumat.

Dacă nu vreţi să ieşiti din case, să mergeţi în târguri sau în parcuri unde puteţi gusta, aveţi şansa să faceţi această mâncare delicioasă chiar acasă. Noi avem reţeta perfectă. 

Ingrediente (pentru 4 porţii): 300 g fasole boabe 1 kg ciolan afumat sau costiţă afumată 2-3 morcovi 1 păstârnac o ceapă mare 2-3 fire ceapă verde sau o ceapă mică 2 ardei graşi sau gogoşari 3-4 linguri ulei 2-3 linguri pastă de tomate o foaie de dafin 10-15 boabe de piper sare şi piper mărar şi pătrunjel

- Se curăţă fasolea de impurităţi, se spală, se pune într-un vas cu apă rece şi se lasă la înmuiat de pe o zi pe alta. Se limpezeşte de 2-3 ori şi se pune la fiert într-un vas cu apă rece (apa trebuie să depăşească nivelul boabelor cu 4-5 cm).

- Se adaugă ciolanul afumat la fiert.

- Se fierbe acoperit, la foc potrivit, aproximativ o oră. Se adaugă ceapa mare, morcovii şi păstârnacul, toate tăiate în sferturi. Se lasă să fiarbă în continuare până se înmoaie boabele de fasole şi legumele.

- Separat, într-o tigaie cu ulei se căleşte ceapa verde tocată mărunt. Se stinge cu 3-4 linguri de supă de fasole şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Se adaugă ardeiul gras tăiat cubuleţe, pasta de tomate, un praf de sare, boabele de piper, foaia de dafin şi un polonic de supă de fasole. Se fierbe până se obţine un sos gros, apoi se răstoarnă în fasolea fiartă.

- Se amestecă şi se potriveşte la gust cu sare şi piper. Se mai lasă pe foc doar câteva clocote şi se presară verdeaţa tocată mărunt. Se serveşte cu murături.

CIORBA DE VARZĂ CU AFUMĂTURĂ 

Ingrediente: o jumătate de varză nouă proaspătă, 2 morcovi,1 ceapă, o ţelină, 500 gr afumătură (costiţă, scăriţă), 500 ml zarzavat, 1 l borş, 100 ml ulei, o legătură pătrunjel.

Mod de preparare

- toacă Ceapă şi căleşte-o în ulei,  adaugă morcovul dat pe răzătoare

- afumătura se pune la fiert într-o oală umplută trei sferturi cu apă;

- ia mereu spumă;

- adaugă ţelina dată pe răzătoare,varză tăiată,legumele călite şi zarzavatul, când afumătură este aproape fiartă;

- când s-au fiert se adaugă borşul şi sare după gust;

- mai lasă 2-3 clocot e, opreşte focul şi pune pătrunjelul tocat.

Ciorbă de varză cu afumătură se serveşte caldă.

Vezi ultima reţetă pe pagina următoare 

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si