Cât de periculoasă este noua tulpină COVID-19 din Africa de Sud? Au fost înregistrate primele cazuri din România

Noua tulpină Sars-Cov-2 face ravagii în țara noastră. Autoritățile au anunțat primele cazuri din România. Află cât de periculoasă este noua tulpină sud-africană, mai ales în privința copiilor.

Author: Georgiana Balaban miercuri 10 martie 2021 , 19:34

Tulpina covid-19 africa de sud
Tulpina Covid-19 din Africa de Sud.[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Noua tulpină COVID-19 din Africa de Sud a făcut primele cazuri și în România. Potrivit experților, dintr-un lot de 93 de probe analizate în mod aleatoriu, 2 conţin tulpina din Africa de Sud şi 72 conţin tulpina britanică.

Citeste si: Tulpina sud-africană a ajuns în România. Anunțul specialiștilor

Pe 5 martie 2021, divizia de cercetare a unui grup de experți au descoperit primele două cazuri de infectare cu Sars-Cov-2 tulpina din Africa de Sud.

Unul dintre oamenii infectați este din București, iar celălalt este din Pitești. Specialiștii au identificat în această etapă a studiului încă 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7, ceea ce înseamnă o prevalenţă de 77% pe lotul analizat.

Cazurile Sars-Cov-2 cu tulpina din Africa de Sud provin din Bucureşti – 61 de pacienţi, din Constanţa – 4 pacienţi, din Dâmboviţa – 2 pacienţi, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galaţi – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient şi

din Teleorman – 1 pacient.

Citeste si: Varianta africană a coronavirus a apărut în România. Doi oameni au fost infectați cu noua tulpină

Cum este caracterizată tulpina COVID-19 din Africa de Sud

Tulpina sud-africană este caracterizată de creşterea capacităţii de contagiere, la fel ca şi tulpina din Marea Britanie, însă nu există date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutaţii ale virsului. Experții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au transmis că până în acest moment nu s-a înregistrat o creștere a ratei de deces din cauza noii tulpini, însă aceasta are un impact major asupra răspândirii mai uşoare a virsului.

Tulpina covid-19 africa de sud
Noua variantă Sars-Cov-2.[Sursa foto: PixaBay]

Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud, iar până în prezent a fost depistată în aproape 50 de ţări.

Medicii au tras un semnal de alarmă și au vorbit despre cât de periculoasă este noua mutație a COVID-19. Totuși, ei au subliniat faptul că nu există suficiente dovezi care să indice ineficienţa anumitor vaccinuri în raport cu noile tulpini ale coronavirusului (britanică, braziliană, sud-africană).

Citeste si: Tulpina braziliană a coronavirusului a ajuns în România. Unde au fost confirmate primele cazuri de îmbolnăvire?

Un studiu efectuat în Africa de Sud care dovedește că vaccinul AstraZeneca are o eficiență mică în fața acestei variante noi a virusului, arată totuși că niciun om din eşantionul analizat nu a dezvoltat forme critice după infecţia cu SARS-CoV-2 şi nici nu a murit.

Rezultatele unui studiu american arată că această mutaţie nu compromite activitatea de neutralizare a vaccinului împotriva virusului.

„În acest moment se fac eforturi uriaşe la nivel mondial pentru testarea eficacităţii vaccinurilor contra noilor tulpini ale virusului, rămâne de văzut care vor fi rezultatele şi deciziile pe termen lung. Însă, ce ar trebui să urmărim, de fapt, este dacă vaccinurile reduc numărul cazurilor grave şi severe. Până la urmă, obiectivul principal este să prevenim complicaţiile şi decesele cauzate de COVID-19“, a adăugat Dumitru Jardan.

Noua tulpină COVID-19 din Africa de Sud pare că ar ataca mai mult imunitatea copiilor.

Citeste si: Europa, afectată grav de pandemia de coronavirus! Mai multe țări se confruntă cu o creștere masivă a cazurilor de COVID

Doctorul Simon Clarke, care este expert în microbiologie celulară la Universitatea din Reading, a declarat pentru BBC că: „Varianta sud-africană are o serie de mutații suplimentare, inclusiv modificări ale unora dintre proteinele de vârf ale virusului, care sunt îngrijorătoare”.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si