Noile tulpini de coronavirus, învinse de vaccinuri sau nu? Răspunsul dat de OMS

Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, a vorbit joi despre incertitudinile legate de o nouă variantă virală îngrijorătoare, detectată mai întâi în India şi identificată apoi în jumătate dintre cele aproximativ 50 de ţări din acea regiune a lumii.

Author: Razvan Ilie joi 20 mai 2021 , 15:25

Oamenii de știință britanici au declarat că varianta B1617 este cu 70% mai transmisibilă față de varianta B117, care provine din Regatul Unit.[Sursa foto: colaj Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Vaccinurile disponibile şi aprobate împotriva noului coronavirus sunt până în prezent eficace împotriva "tuturor variantelor virusului", a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a îndemnat ţările lumii să continue să acţioneze "cu prudenţă" pe durata pandemiei de COVID-19, informează presa internațională.

Citeste si: Decizie de ultima oră privind starea de alertă. Ce se întâmplă cu amenzile primite de români

Directorul OMS pentru Europa: Nu există risc zero

"Nu există risc zero. Vaccinurile reprezintă probabil lumina de la capătul tunelului, dar nu putem să ne lăsăm orbiţi de acea lumină", a adăugat Hans Kluge.

Potrivit acestuia, în timp ce în Europa situaţia sanitară se îmbunătăţeşte, călătoriile internaţionale ar trebui să fie în continuare evitate "în faţa unei ameninţări persistente şi a unor noi incertitudini". 

"Mergem în direcţia bună, dar trebuie să rămânem vigilenţi. Creşterea mobilităţii, a interacţiunilor fizice şi a adunărilor de persoane poate să determine o sporire a transmiterii virusului în Europa", a precizat directorul regional al OMS, potrivit Agerpres.

Citeste si: O nouă mutație CORONAVIRUS ridică suspiciuni. Mai face față vaccinul Pfizer temutului virus

OMS: Pandemia nu s-a încheiat

"Este o ameninţare incertă", a subliniat Catherine Smallwood, coordonatoarea departamentului pentru situaţii de urgenţă din OMS Europa. "Pandemia nu s-a încheiat", a adăugat ea.

Potrivit datelor OMS, la nivelul regiunii care acoperă o parte din Asia Centrală, numărul cazurilor noi a scăzut cu 60% într-o lună, coborând de la 1,7 milioane la jumătatea lunii aprilie până la 685.000 săptămâna trecută.

Totodată, relaxarea măsurilor sociale ar trebui să fie consolidată printr-o creştere a eforturilor privind depistarea, monitorizarea şi secvenţierea virusului, precum şi prin accelerarea campaniilor de vaccinare.

Citeste si: Valeriu Gheorghiță, anunț pentru români. Ce se întâmplă cu campania de vaccinare

O nouă mutație CORONAVIRUS ridică suspiciuni în Asia

O nouă mutație CORONAVIRUS ridică semne de întrebare în rândul medicilor. În prezent, Singapore și-a năsprit măsurile împotriva virusului Sars-Cov-2 din cauza noilor cazuri și a luptei contra variantei B1617. The Straits Times a realizat un articol în care le răspunde oamenilor la posibilele întrebări.

Primul subiect dezbătut de specialiștii revistei a fost legat de varianta B1617 și noile infecții înregistrate în școlile din Singapore și din zonele aglomerate. 

„Măsurile existente, precum portul măștii și distanțarea socială au dat dovadă de eficacitate. Totuși, noua variantă B1617 va scoate la iveală până și cele mai mici încălcări pe care oamenii le-ar fi făcut în trecut, a spus un expert în boli infecțioase. Varianta respectivă a contribuit la creșterea bruscă de cazuri în India iar studiile au arătat că este mult mai transmisibilă”, scrie straitstimes.com.

Citeste si:  Avertisment OMS: „Pandemia este departe de a se termina. Nu se va încheia până nu se va încheia peste tot”

Noua variantă a virusului este cu 70% mai transmisibilă față de varianta britanică

Oamenii de știință britanici au declarat că varianta B1617 este cu 70% mai transmisibilă față de varianta B117, care provine din Regatul Unit.

Expertul Hsu Li Yang a mărturisit că va fi mai greu să ne ferim de noile cazuri. Decanul departamentului de sănătate globală, de la Școala de Sănătate Publică Saw Swee Hock, a afirmat de asemenea că pandmeia va deveni și mai dificilă când vor apărea variante și mai transmisibile.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si