Valeriu Gheorghiță, anunț pentru români. Ce se întâmplă cu campania de vaccinare

Medicul Valeriu Gheorghiță nu crede că se va ajunge la ținta de cinci milioane de români vaccinaţi până la finalul lunii mai. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare consideră că vom ajunge la acest record în luna mai. Conform oficialului, la acest moment există în jur de şase milioane de persoane la nivel naţional care au un anumit grad de imunitate după ce s-au vaccinat sau au trecut prin boală.

Author: Georgiana Balaban joi 20 mai 2021 , 07:18

valeriu gheorghiță despre campania de vaccinare
Medicul Valeriu Gheorghiță.[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, nu se încrede că vom ajunge la ținta de cinci milioane de români imunizați în această perioadă. El consideră că vom ajunge la acest număr record în luna iunie.

„Uitându-mă la ritmul de vaccinare din ultimele două săptămâni şi în mod deosebit la numărul de persoane care s-au vaccinat cu doza unu, predicţia ne arată că este puţin probabil să ajungem la 5 milioane de persoane vaccinate la 31 mai, însă cu siguranţă în prima parte a lunii iunie vom ajunge la acest obiectiv. Însă partea la care m-aş uita în mod deosebit este legată de evoluţia din punct de vedere al pandemiei, care este una foarte bună. România este în scenariul verde cu o rată medie de incidenţă a cazurilor de 0,71, ceea ce este foarte bine”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, miercuri seară, la Digi 24.

Citeste si: Valeriu Gheorghiţă îi îndeamnă pe medicii de familie din țară să se implice cât mai mult în campania de vaccinare

Gheorghiță a transmis că rata de acoperire vaccinală medie la nivel naţional cu cel puţin o doză de ser este de aproximativ 23%.

Citeste si: Valeriu Gheorghiță a vorbit despre tulpina indiană Sars-Cov-2. Cât de periculoasă este mutația și unde face ravagii

Ce a anunțat Valeriu Gheorghiță

„Categoric, observăm şi noi în România beneficii legate de campania de vaccinare, cu siguranţă că imunitatea cumulată- imunitatea obţinută prin vaccinare şi prin boala naturală- probabil că este mult mai mare decât 23%, probabil că depăşeşte deja 30-35%. Elementul care conduce în mod deosebit la controlul epidemiei este legat de rata de acoperire vaccinală în marile oraşe, în municipii, unde avem 40%, chiar peste 40% din populaţia eligibilă. Acest lucru aduce un control foarte bun din punct de vedere epidemiologic", a explicat Gheorghiţă.

Citeste si: Valeriu Gheorghiţă: „Empatizez întru totul cu fiecare persoană care este îngrijorată”

valeriu gheorghiță despre campania de vaccinare
Coordonatorul campaniei de vaccinare - Valeriu Gheorghiță.[Sursa foto: Facebook]

Oficialul a mărturisit că la nivel naţional există peste un milion de persoane raportate ca trecând prin infecţia cu SARS-CoV-2. Însă conform spuselor lui, probabil că în mod real vorbim de cel puţin două, până la de cinci ori mai multe. „Dacă am lua de două ori mai multe cazuri ar însemna cel puţin două milioane de persoane care au trecut prin infecţie cu SARS-CoV-2 şi care au un grad de imunitate, la care adăugăm deja 4 milioane de persoane vaccinate- sigur, cu un anumit grad de suprapunere, pentru că sunt persoane care au trecut prin infecţie cu SARS-CoV-2 şi care au fost vaccinate, însă acest grad de suprapunere nu estimăm că este unul foarte mare, poate vorbim de 20-30% procent de suprapunere- în situaţia asta deja vorbim de circa şase milioane, mai mult sau mai puţin, de persoane care au un anumit grad de imunitate. Or, din acest punct de vedere, ajungem la circa 35-40% rată de imunitate”, a explicat medicul.

Valeriu Gheorghiță a anunțat că în ultimele zile, după relaxarea unor restricţii al căror rol a fost prevenirea răspândirii virusului, intenţia de vaccinare a rămas la fel de mare.

Citeste si: Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul așteptat de toți românii: „România ia în calcul...” Vești bune pentru o mulțime de persoane!


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si