Cele două state scandinave, Finlanda și Suedia, au decis să renunțe la neutralitatea istorică în urma invadării Ucrainei de către Rusia, depunând în mod oficial cererile de aderare în luna mai.

Citeste si: Occidentalii îl îndeamnă pe Putin să înceapă ”negocieri directe serioase” cu Volodimir Zelenski

Cererea de aderare la alianța nord-atlantică nu este, însă, suficientă. Toate cele 30 de state membre ale NATO trebuie să aprobe în unanimitate orice plan de extindere a alianței.

Ce condiții pune Turcia pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO

În urma unei întâlniri care a avut loc la Ankara cu delegații ale celor două țări, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a cerut vinerea trecută „acțiuni concrete” din partea Finlandei și Suediei pentru a fi de acord cu aderarea lor la NATO.

Citeste si: Recep Tayyip Erdogan, decizie de ultim moment privind candidaturile Suediei și Finlandei la NATO

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Marți, ministrul turc de Externe a prezentat o listă cu măsurile concrete pe care le cere Finlandei și Suediei, potrivit Hotnews.ro.

Cavusoglu a declarat marți că, în timpul discuțiilor care au avut loc săptămâna trecută, le-a înmânat delegațiilor din Finlanda și Suedia documente care prezintă revendicările Ankarei și că așteaptă răspunsul acestora.

Pe lista de revendicări se află următoarele condiții:

  • oprirea oricărui sprijin acordat Partidul Muncitorilor din Kurdistan și a altor organizații pe care Ankara le consideră teroriste;
  • interzicerea organizării oricăror evenimente de către acestea pe teritoriul Finlandei și Suediei;
  • extrădarea persoanelor căutate de Turcia pentru acuzații de terorism;
  • susținerea operațiunilor militare și de contraterorism ale Ankarei;
  • ridicarea tuturor embargourilor privind exporturile de armament ale Turciei.

Turcia le cere țărilor nordice să își schimbe legislația

„Sunt revendicările noastre imposibile? Nu. Vrem ca ei să își oprească sprijinul acordat terorismului”, a declarat șeful diplomației turce pentru agenția de stat Anadolu, precizând că guvernul turc este conștient că îndeplinirea unora dintre solicitări va necesita modificări legislative în cele două țări.

„Ei pun problema în felul următor: 'din moment ce suntem departe de regiuni cu terorism, legile noastre sunt modelate în felul acesta'. Păi atunci trebuie să le schimbați”, a afirmat Cavusoglu.

Citeste si: La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra la un mare hotel, unde era o mare cofetărie și ne aducea prăjituri acasă și tort.”- kfetele.ro

Citeste si: Prima reacție a lui Selly după incidentul cu apa de la Beach, Please! 2024: "O să vă răcorească cu furtunul toți agenții de pază". Ce spune despre cei care vin deshidratați la festival- radioimpuls.ro

„Ei spun că este permis ca organizații teroriste să organizeze evenimente și își fluture steagurile în public. Atunci trebuie să vă schimbați legea”, a adăugat ministrul turc de Externe, potrivit Reuters

Finlanda și Suedia au încercat până acum să negocieze o soluție cu Ankara în timp ce alte țări membre NATO, precum și secretarul general Jens Stoltenberg, și-au exprimat încrederea că obiecțiile ridicate de Turcia vor putea fi depășite.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si