UE va arunca de două ori mai multe vaccinuri Covid-19 decât pe cele pe care le donează Africii

Alianța Populară pentru vaccinuri, o platformă de organizații favorabile pentru medicamente, a afirmat că până la sfârțitul lunii februarie Uniunea Europeană va arunca la gunoi mai multe vaccinuri decât cele pe care le va dona.

Author: Diana Puiu miercuri 16 februarie 2022 , 20:39

UE va arunca de două ori mai multe vaccinuri Covid-19 decât pe cele pe care le donează Africii

UE va arunca de două ori mai multe vaccinuri Covid-19 decât pe cele pe care le donează Africii

[Sursa foto: Digi24.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Alianța notează într-un comunicat că, potrivit estimărilor sale, membrii UE vor arunca 55 de milioane de doze neutilizate la termen, aproape dublu față de cele care vor fi donate Africii.

În fața acestei situații, platforma consideră că „Europa a trădat Africa” şi acuză UE de „acapararea vaccinurilor”, învinovăţind clubul comunitar că a blocat posibilitatea ca medicamentele anti-COVID-19 să se fabrice inclusiv pe teritoriul Africii.

Citeste si: În Austria, aproape toate restricțiile COVID-19 vor fi anulate până pe 5 martie

8% din vaccinuri anti-COVID-19 sunt destinate Africii

Potrivit platformei, membrii UE au destinat Africii doar 8% din exporturile lor de vaccinuri anti-COVID-19, preferând să le vândă la prețuri exorbitante către țările mai bogate.

„Într-un gest de susținere fermă a eforturilor Agenției pentru Dezvoltare a Uniunii Africane- NEPAD (AUDA NEPAD) de a consolida activitatea autorităților de reglementare în domeniul medicamentelor și de a îmbunătăți securitatea sanitară pe continentul african, Uniunea Europeană (UE) – Comisia Europeană, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și statele membre ale UE Belgia, Franța și Germania – împreună cu Fundația Bill & Melinda Gates (BMGF) vor mobiliza peste 100 de milioane EUR în următorii cinci ani pentru a sprijini recent înființata Agenție Africană pentru Medicamente (AMA) și alte inițiative africane în materie de reglementare a medicamentelor la nivel regional și național.

Acest sprijin pentru consolidarea capacității de reglementare va îmbunătăți securitatea sanitară în Africa, în special prin extinderea producției locale de medicamente, vaccinuri și alte instrumente medicale de calitate, sigure, eficace și la prețuri accesibile."

Citeste si: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre purtarea măștii la exterior. Când nu va mai fi obligatorie masca de protecție

Uniunea  Africană face reglementări în domeniul medicamentelor

Cooperarea cu Uniunea Africană, precum și cu organizațiile naționale și regionale în vederea consolidării autorităților africane de reglementare în domeniul medicamentelor constituie un pilon esențial al inițiativei Echipei Europa privind producerea de vaccinuri, medicamente și tehnologii medicale și accesul la acestea în Africa (MAV+). 

Citeste si: Organizația Mondială a Sănătății anunță un nou val de infecții cu Omicron, care se îndreaptă spre estul Europei


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si