UE va impune încărcătoarele universale începând din 2024

Uniunea Europeană vrea ca în cel mult doi ani, toate dispozitivele mobile să aibă un încărcător unic. Gigantul american Apple s-a opus acestei decizii, însă legiuitorii europeni nu se lasă înduplecați.

Author: Andreea Albu miercuri 08 iunie 2022 , 17:16

UE va impune încărcătoarele universale începând din 2024

UE va impune încărcătoarele universale începând din 2024

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

UE va impune din 2024 un încărcător universal pentru smartphone-uri, tablete, console și camere digitale, spre dezamăgirea Apple care s-a opus măsurii, după ce țările membre și europarlamentarii au căzut marți de

acord, relatează AFP.

Încărcător universal pentru mai multe dispozitive

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) şi Parlamentul European au convenit marţi să impună un încărcător universal pentru smartphone, tablete, e-reader, căşti, aparate de fotografiat digitale, console de jocuri video portabile şi difuzoare portabile care se încarcă cu cablu, care va fi echipat cu un port de tip USB type C- indiferent de producător-, până în toamna lui 2024, anunţă PE, relatează AFP.

Laptopurile vor fi supuse aceleiași cerințe de încărcător unic până în primăvara anului 2026.

Citeste si: Salariul minim la nivelul UE, tot mai aproape de realitate. Cu cât ar putea crește veniturile românilor

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: Confesiunea pe care Andreea Antonescu i-a făcut-o fostului soț, când s-a cuplat cu Victor Vrînceanu- wowbiz.ro

Această reglementare, prin care se impune un port de tip USB-C tuturor aparatelor electronice mici şi mijlocii, vizează o limitare a deşeurilor nocive mediului şi să apere drepturile consumatorilor, nevoiţi să acumuleze încărcătoare incomptatibile pentru diversele aparte pe care le deţin.

Consumatorii vor economisi până la 250 de milioane de euro pe an

Consumatorii nu vor mai avea nevoie de un cablu diferit de fiecare dată când cumpără un dispozitiv nou, ei vor putea folosi un încărcător pentru toate dispozitivele lor electronice mici și mijlocii eliminând accesoriile inutile, spune Parlamentul.

Citeste si: Uniunea Europeană pregătește al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

”Aceste noi obligaţii vor antrena o mai mare reutilizare a încărcătoarelor şi-i vor ajuta pe consumatori să economisească până la 250 de milioane de euro pe an, cheltuiţi la cumpărarea unor încărcătoare inutile. Estimăm că încărcătoarele aruncate şi nefolosite reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deşeuri electronice pe an”, estimează într-un raport Parlamentul European.

Citeste si: Mesaje pentru ultima zi de grădiniță: Urări frumoase pentru copiii care merg la şcoală în toamnă

UE preconizează, de asemenea, să abordeze problema încărcătoarelor fără fir.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si