Un an de război Rusia-Ucraina.  Războiul provocat de Rusia împotriva Ucrainei a avut un impact puternic asupra piețelor energiei și alimentelor. Țările Uniunii Europene coordonează îndeaproape acțiuni de combatere a creșterii prețurilor și a deficitelor în materie de aprovizionare.

Creșterea inflației, precum și restul consecințelor se resimt în întreaga lume. 

Citește și: Un general rus s-a sinucis după ce a fost concediat de Putin. Ce lucru oribil a făcut înainte de asta

La data de 30-31 mai 2022, Consiliul European a convenit asupra unei interdicții pentru aproape 90% din totalul importurilor de petrol din Rusia până la sfârșitul lui 2022, cu o excepție temporară pentru țițeiul livrat prin conducte.

Reducerea facturilor la energie

Creșterea prețurilor la energie s-a resimțit exclusiv în România. Facturile mari i-au adus la disperare pe cetățenii români.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

La 6 octombrie 2022, țările UE au adoptat un regulament de urgență pentru a aborda problema prețurilor ridicate la energie și pentru a ajuta cetățenii și întreprinderile care resimt cel mai mult efectele crizei energetice.

Regulamentul presupunea trei măsuri de urgență:

  • reducerea consumului de energie electrică
  • plafonarea veniturilor producătorilor de energie electrică
  • introducerea unei contribuții de solidaritate din partea întreprinderilor din sectorul combustibililor fosili

 

Piețele alimentare

Nu doar facturile la energie au speriat oamenii, ci și creșterea prețurilor la alimente vizibilă de la o zi la alta. 

Invazia asupra Ucrainei a avut și are un impact direct asupra  securității alimentare  și a  accesibilității prețurilor alimentelor la nivel mondial.

Citește și: Un an de război în Ucraina: Tot ce trebuie să știi despre invazia Rusiei

Reducerea importurilor de porumb, grâu, ulei de rapiță și de floarea-soarelui și făină din Ucraina afectează în special furajele și industria alimentară a UE.

Având în vedere prețurile ridicate pe piață și tendințele inflaționiste rezultate în urma războiului din Ucraina, principala preocupare în UE rămâne accesibilitatea prețurilor.

 

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si