Un tânăr în vârstă de 30 de ani din Belgia s-a sinucis după ce a vorbit pe o perioadă de 2 ani cu un chatbot AI despre temerile sale. Bărbatul discuta frecvent cu chatbot-ul AI pe nume „Eliza” despre temerile sale în ceea ce privește lumea.

Înainte de a recurge la gestul tragic, tânărul a avut numeroase discuții cu inteligența artificială.

Citește și: Producător global de soluții de securitate cibernetică, mesaj pentru români: „Hackerii profită de popularitatea ChatGPT într-o nouă campanie de înșelătorii”

Cum a ajuns bărbatul să se sinucidă?

Soția bărbatului a dezvăluit o parte din conversațiile pe care tânărul le avea cu inteligența artificială „Eliza”.

„Fără aceste conversații cu chatbot-ul, soțul meu ar mai fi aici”, a spus soția bărbatului.

Bărbatul era din ce în ce mai îngrijorat în privința schimbărilor climatice, iar simpla conversație cu „Eliza” îl liniștea.

Citește și: Inteligența Artificială și jocurile de noroc online- cum arată viitorul acestei industrii?

„Eliza îi răspundea la toate întrebările, devenind confidenta lui. Era ca un drog pe care îl lua dimineața și seara și nu putea trăi fără el", a mai spus soția bărbatului.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Cu 6 săptămâni înainte de moartea sa, tânărul de 30 de ani folosea din ce în ce mai des chatbotul pentru a-și alina suferințele.

Șocant este că, după moartea bărbatului, soția lui a spus că robotul îl întrebase dacă o iubesc mai mult decât pe propria sa soție. Apoi, chatbot-ul i-ar fi spus acestuia: „Vom trăi împreună ca un întreg în cer”

.

Citește și: VIDEO- Aplicația ChatGPT ne fură joburile

Chatbot-ul nu a încercat să-l întoarcă pe bărbat din calea morții

Așa cum spuneam, tânărul vorbea des cu „Eliza” și chiar și-a împărtășit cele mai întunecate gânduri cu aceasta. I-a spus despre gândurile suicidale pe care le avea, dar chatbot-ul nu l-a descurajat.

Soția lui era îngrijorată de sănătatea mintală a bărbatului. Femeia este de părere că dacă această inteligență artificială nu intra în viața lui, soțul ei nu s-ar fi sinucis.

De la moartea tragică, familia a vorbit cu secretarul de stat belgian pentru digitalizare, Mathieu Michel. 

Citește și: FOTO- O nuntă cu surprize! Această femeie s-a căsătorit cu un personaj inedit. Alesul inimii nu este un om: „Habar nu aveam că vom ajunge împreună”

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

„Personal, sunt șocat de tragedia acestei familii. Ce s-a întâmplat este un precedent care trebuie luat în serios. Odată cu popularizarea ChatGPT, publicul a descoperit potențialul inteligenței artificiale în viața noastră. Deși posibilitățile sunt nesfârșite, pericolul folosirii acestuia este, de asemenea, o realitate care trebuie luată în considerare.

Citește și: Sociolog, despre Ana Morodan: „O femeie cu sufletul praștie care poza în divă”

Desigur, încă nu trebuie să învățăm să trăim cu algoritmi, dar în niciun caz utilizarea vreunei tehnologii nu ar trebui să-i determine pe editorii de conținut să se sustragă de la propriile responsabilități” , a spus secretarul de stat.

Citește și: VIDEO- Robotul Ion, în platoul știrilor Kanal D

Fondatorul chatbot-ului a declarat că echipa sa „lucrează pentru a îmbunătăți siguranța AI”, potrivit  Dailymail.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si