Un epidemiolog român a anticipat scenariul din următoarele luni: 9.000 de cazuri pe zi

În România, cazurile de infectare cu coronavirus cresc de la o zi la alta, iar specialiștii spun că în următoarea perioadă situația se va înrăutăți.

Alina Raducu, marți 13 octombrie 2020 , 17:13

Un epidemiolog a anticipat scenariul din următoarele luni: 9000 de cazuri pe zi
Un epidemiolog a anticipat scenariul din următoarele luni: 9000 de cazuri pe zi
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, afirmă că, dacă numărul bazal de reproducere din prezent se va menține, în decembrie am putea avea până la 9.000 de cazuri noi pe zi.

Scenariu grav prevăzut de specialiști, pentru următoarea perioadă

„Dacă oamenii nu vor respecta măsurile de prevenție, numărul cazurilor va crește îngrijorător, astfel că în prezent am ajuns la un număr bazal de reproducere de peste 1”, a declarat medicul Emilian Popovici.

„Dacă acest criteriu, care ajunge la 1,1, se va menține, țara noastră se va confrunta cu o situație critică în decembrie, iar totalul infectărilor ar putea ajunge la 9.000 de cazuri pe zi”, mai adaugă medicul Emilian Popovici.

Tot Emilian Popovici a prezentat datele statisticianului Valentin Pârvu, care a prezis și scenariul din vară, atunci când anunța peste 800 de cazuri pentru luna august, informații care s-au și adeverit ulterior.
”La prima proiecție din august am anunțat cifra de 836 de cazuri, care părea mare la acea dată, însă s-a adeverit și am avut și peste 1.000 de infectări. Acum, pentru 10 decembrie, la numărul bazal de reproducere de 1,1, totalul ar fi undeva la 9.000 de cazuri noi pe zi cu repercusiuni mari pentru sistemul medical. Populația trebuie să constientizeze că de noi depinde cum evoluează situația din jur și numai noi putem face ca lucrurile să nu se agraveze. Nu vrem să speriem pe nimeni, vrem să informăm în mod corect, dar asta asta realitatea din datele pe care le avem în acest moment”, a declarat Emilian Popovici la Digi 24.

La ATI, situația se poate înrăutăți

În acest moment, țara noastră a trecut de pragul de 650 de pacienți internați în stare gravă la terapie intensivă (ATI). Situația de acolo s-ar putea agrava considerabil, iar în decembrie sistemul ar putea fi paralizat.

Același Emilian Popovici, care prezintă datele statisticianului Valentin Pârvu, afirmă că saloanele de ATI ar putea avea și 3.000 de pacienți. Și mai grav este faptul că țara noastră ar putea ajunge la 12 mii de decese. Condiția e aceeași, ca numărul bazal să fie de peste 1,1.

”Dacă aceste proiecții se mențin, nu vreau să provoc panică, dar putem ajunge la 3.000 de pacienți la ATI și 12.000 de decese.”, a mai adăugat Emilian Popovici.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si